hillaryclinton67.png

Hillary Clinton: "Každá žena tejto krajiny" musí mať možnosť zabiť svoje dieťa pri potrate

379
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Hillary Clinton počas utorkového rozhovoru s Joe Bidenom navrhla, aby pro-potratoví politici využili krízu koronavírusu na presadzovanie potratov. 

Hillary Clinton, dvojnásobne neúspešná demokratická prezidentská kandidátka, podporila Bidena v prezidentskom boji počas virtuálneho zasadnutia. Počas tohto oznámenia zdôrazňovala, spoločne s Bidenom, svoju podporu zabíjaniu nenarodených detí pri potratoch. V jednom okamihu Biden vyhlásil, že potraty sú "nevyhnutnou zdravotnou starostlivosťou, ktorú nemožno odložiť."

Podľa redakcie PJ Media Hillary Clinton vyzvala pravdepodobného demokratického kandidáta, aby podporil plán "univerzálnej zdravotnej starostlivosti", ktorý by zahŕňal potraty financované daňovými poplatníkmi.

"V týchto voľbách pôjde skutočne o veľa," uviedla Clinton. "Každá forma zdravotnej starostlivosti by mala byť naďalej k dispozícii, vrátane reprodukčnej zdravotnej starostlivosti (potratov) pre každú ženu v tejto krajine a potom to musí byť súčasťou oveľa väčšieho systému, ktorý sa nakoniec - a rýchlo, dúfam - stane univerzálnou zdravotnou starostlivosťou. Takže môžem povedať iba "Amen" pri všetkom, čo hovoríte."

Pokračovala: " ... bola by hrozná chyba túto krízu nevyužiť, ako hovorí staré príslovie. Dozvedeli sme sa veľa o našich najväčších slabostiach v našej krajine, pokiaľ ide o zdravotnú spravodlivosť a hospodársku spravodlivosť, preto buďme odhodlaní, že ich vyriešime, keď vás zvolia za prezidenta."

Biden prisľúbil, že to bude jeho cieľom. 

Až doteraz Biden nepodporoval úplné prevzatie systému zdravotnej starostlivosti vládou. Opakovane však uviedol, že ak bude zvolený, donúti daňovníkov financovať potraty.

Jeho navrhovaný plán zdravotnej starostlivosti by rozšíril potraty kodifikáciou prípadu Roe v. Wade do federálneho práva a zároveň by štátom zakázal prijímať dokonca mierne obmedzenia, ktoré chránia nenarodené deti pred neskorými potratmi. Taktiež by sa tým rozšíril plán Obamacare a poisťovne by museli pokrývať potraty, ktoré by sa stali súčasťou "základnej" zdravotnej starostlivosti. 

V júni Biden oznámil, že už nepodporuje Hyde dodatok, ktorý obmedzuje potraty financované z verejných zdrojov. Potom koncom februára na radnici v Južnej Karolíne sľúbil, že jedným z jeho prvých prezidentských krokov bude obnovenie financovania Spoločnosti pre plánované rodičovstvo, potratového reťazca s miliardovým rozpočtom. 

Biden už dlhé roky aktívne koná v prospech potratov. Podporoval prezidenta Barracka Obamu, ktorý bol v tomto smere najradikálnejším prezidentom v histórii Spojených štátov. Ako viceprezident podporoval pro-potratovú politiku Obamovho úradu, vrátane zákona Obamacare, ktorý nútil náboženských zamestnávateľov platiť za antikoncepciu, ktorá môže spôsobiť potraty.

Biden prednedávnom uviedol, že by sa zaviazal k "ústavnému právu na potrat" a "zvrátil by totálny útok Trumpovej administratívy a štátov na právo žien na výber". Prisľúbil tiež, "že bude pracovať na kodifikácii Roe v. Wade". Kvôli nechválne známemu rozhodnutiu Najvyššieho súdu USA sa Spojené štáty stali jednou z iba siedmich krajín na svete, ktoré umožňujú elektívne potraty po 20 týždňoch tehotenstva.

Podľa organizácie National Right to Life Committe (Komisia národného práva na život) Biden v rokoch 2001 až 2008 takmer vôbec nehlasoval za pro-life témy. V roku 2005 napríklad hlasoval proti politike Mexico City, ktorá zakazuje financovanie zámorských skupín, ktoré propagujú a / alebo vykonávajú potraty. Opakovane tiež hlasoval za nariadenie, ktorým sa verejne financovali potraty príslušníkov armády. 

Tento postoj nezdieľa väčšina Američanov. Prieskumy verejnej mienky konštantne ukazujú, že väčšina obyvateľstva podporuje silné obmedzenia potratov, najmä v treťom trimestri, keď sú deti životaschopné aj mimo maternice. Nedávny prieskum agentúry Gallup zistil, že 60 percent Američanov chce, aby boli potraty legálne "iba za niektorých okolnosti" (39 percent) alebo "nelegálne za všetkých okolností" (21 percent).

V januárovom prieskume Marist University sa zistilo, že drvivá väčšina Američanov podporuje potratové obmedzenia. Zistilo sa, že tri štvrtiny (75 percent) Američanov sú proti financovaniu potratov v zahraničí z verejných zdrojov, zatiaľ čo iba 19 percent ich podporuje.