andrewcuomo8.jpg

New York: Opatrovateľské domy sú nútene prijať pacientov s koronavírusom. Vírus tu zabíja.

152
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Štát New York prijal minulý mesiac opatrenie, ktoré vyzerá byť vyložene kruté počas obdobia pandémie. Opatrovateľské domy, v ktorých sú ubytovaní tí najzraniteľnejší voči koronavírusu, sú nútené prijať pacientov, ktorí boli na túto chorobu pozitívne testovaní. Predstavitelia štátu tvrdia, že je to nevyhnutný krok na uvoľnenie preplnených nemocníc a že prepustení pacienti budú preverení zdravotníckymi pracovníkmi.

"Žiadnemu rezidentovi nebude odoprené opätovné prijatie alebo prijatie do opatrovateľských domov na základe potvrdenej alebo možnej diagnózy COVID-19," uvádza sa v príkaze. "Opatrovateľské domy nesmú požadovať od hospitalizovaného rezidenta, ktorý je v lekársky stabilnom stave, aby bol testovaný na COVID-19." 

Neprekvapivo a bohužiaľ, toto ochorenie sa rozšírilo najmenej v jednom opatrovateľskom dome, ktorý bol nútený prijať pacientov s koronavírusom. Toto sa udialo v Židovskom ošetrovateľskom a rehabilitačnom centre Gurwin v New Yorku:

O mesiac neskôr bojuje Gurwin s epidémiou, ktorá zabila 24 rezidentov - z toho iba traja boli presunutí z nemocníc - a jedného zamestnanca, uviedol Almer. Opatrovateľský dom musí naďalej prijímať zotavujúcich sa nemocničných pacientov, o ktorých sa vie, že majú vírus, čo potenciálne zvyšuje šírenie nákazy v zariadení. 

"Nedokážeme s istotou povedať," či sa vírus rozšíril kvôli pacientom presunutým na základe príkazu štátu, uviedol Almer. "Ale určite to nepomáha situácii." (NBC News)

Koronavírusu podľahlo vyše 3 500 rezidentov štátnych opatrovateľských domov a zariadení starostlivosti o dospelých v New Yorku, čo je takmer štvrtina obetí v štáte. 

Dr. Howard Zucker, štátny komisár pre zdravie, tvrdí, že tieto zariadenia sú vybavené na zvládanie zotavujúcich sa COVID-19 pacientov, a to napriek správam, že im chýbajú ochranné pomôcky. Na otázku, prečo neboli opatrovateľské domy lepšie pripravené, guvernér New Yorku Andrew Cuomo prišiel s vysvetlením, že to "nebolo našou prácou". Jedinou vecou, ktorú mohol jeho úrad urobiť, bolo "ukončenie činnosti" tých súkromne prevádzkovaných domovov, ktorých zamestnanci neboli adekvátne vybavení, uviedol Cuomo. 

Cuomo bol silným lídrom pri získavaní zdravotníckych zdrojov pre štát New York a ako Demokrat spolupracoval aj s Bielym domom. Ale nútiť opatrovateľské domy, aby prijali pacientov s koronavírusom a vystavili zraniteľných ešte väčšiemu riziku? Redakčná rada časopisu New York Post to označila za číre zlo.