absolute_truths_1024_512_75_s_c1.jpg

Vatikán plánuje v máji postupné obnovenie všetkých svojich bežných služieb

96
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Svätá stolica oznámila, že počnúc májom začne postupne obnovovať svoje služby, podľa toho, ako to dovolí ďalšia fáza v procese koronavírus krízy, ktorá ovládla celý apeninský poloostrov.

 Vyjadrenie The Vatican Press Office:

Koncom apríla sa v Old Synod Hall konalo mimoriadne stretnutie pod vedením Jeho Eminencie, štátneho sekretára Pietra Parolina, za účasti vedúcich predstaviteľov jednotlivých dikastérií a ostatných zložiek Svätej stolice. Cieľom stretnutia bolo zváženie vstupu do druhej fázy riešenia krízovej situácie pandémie, so začiatkom v máji. Na stretnutí sa veľmi priaznivo zhodnotilo úsilie, ktoré Svätá stolica vyvíjala počas pandémie. Rozhodlo sa postupne obnoviť zvyčajné bohoslužby pri dodržaní všetkých potrebných opatrení, slúžiacich na ochranu zdravia pred nákazou a zároveň zaistiť tak aj služby Svätému otcovi a univerzálnej Cirkvi. S týmto vyhlásením a so vstupom do ďalšej fázy súhlasia všetci talianski cirkevní predstavitelia.

Podľa informácií z Crux, uviedol generálny sekretár Konferencie biskupov Talianska, otec Ivan Maffeis, že zámerom biskupov je "začať s verejnými sv. omšami, pohrebmi, krstami a sobášmi už od 3. mája, za dodržania náležitej vzdialenosti medzi ľuďmi, ktorí musia mať rúško a rukavice. I keď za obmedzujúcich podmienok, ktoré vyžaduje urgentná situácia, my sa už musíme vrátiť k normálnemu životu v Cirkvi, v kostoloch, pretože táto krajina to naliehavo potrebuje."