shutterstock_1679927803.jpg

Zákaz náboženských zhromaždení nemôže trvať neurčito, varujú profesori práva

271
Milko Kostovič
Kultúra života

Verejné bohoslužby nemožno zastaviť na "neurčito" počas pandémie, najmä v situácii, keď sa za "nevyhnutné" podniky považujú obchody s liehovinami, píšu dvaja profesori práva v denníku New York Times. 

"V prvých týždňoch krízy malo zmysel presadzovať rozsiahle vylučovanie všetkých verejných zhromaždení - bez výnimiek," napísal Michael McConnell, riaditeľ Konštitučného právneho centra na Stanford Law School a Max Raskin, pomocný profesor práva na New York University, v editoriáli New York Times, ktorý bol zverejnený utorok. 

"Ale v nasledujúcich dňoch," uviedli profesori, budú musieť náboženskí a politickí lídri dospieť k dohode, ktorá zaistí verejné zdravie a zároveň v maximálnej možnej miere umožní voľnú slobodu vyznania.  

Ďalej zdôraznili, že ďalšie "dôležité aktivity - od nakupovania v železiarstvach až po hlasovanie vo voľbách - sa dajú uskutočniť s primeranými zárukami proti šíreniu choroby."

"Náboženskí lídri a kongregácie si budú musieť pripomenúť, že Prvý dodatok nie je výnimkou z práva uplatniteľného na všetkých. A vládni predstavitelia nesmú zabúdať, že náboženské úkony sú na vrchole našich národných hodnôt."

"Omša nie je futbalový zápas," napísali profesori. "Bohoslužba sa nemôže zastaviť na neurčito."

V dôsledku rozšírenia nového koronavírusu (COVID-19) boli bohoslužby do značnej miery obmedzené po celej krajine spolu s ďalšími verejnými zhromaždeniami.

Katolícke diecézy začali rušiť verejné omše v marci, pričom arcidiecéza v Seattli bola prvou, ktorá tak urobila 11. marca. 15. apríla sa však Las Cruces stala prvou diecézou, ktorá oznámila, že obnovuje slávenie verejných omší počas pandémie - len niekoľko dní po tom, čo guvernér Nového Mexika obmedzil "nedôležité" zhromaždenia na najviac päť ľudí. Biskup Peter Baldacchino z Las Cruces uviedol, že kňazi diecézy musia naďalej dodržiavať obmedzenia. 

Jednotlivé štáty obmedzili rôznym spôsobom veľkosť verejných zhromaždení v súlade s pokynmi Amerického centra pre kontrolu chorôb (CDC), vrátane zhromaždení v kostoloch. Virgínia napríklad zakázala  každé zhromaždenie 10 a viac ľudí - a to aj v kostole.

Niektoré cirkevné zbory však už podali žaloby a sťažnosti proti štátnym a miestnym predstaviteľom týkajúce sa diskriminácii kostolov alebo uplatňovania obmedzení na náboženské služby, ale nie na podobné verejné zhromaždenia.

Ministerstvo spravodlivosti nedávno podalo prehlásenie o záujme na podporu baptistického kostola v Greenville v štáte Mississippi, ktorý sa súdi proti mestu. Mesto Greenville zakázalo "drive-in" bohoslužby, na ktorých účastníci počúvali kázne na parkovisku kostola pri zatvorených oknách. Zbor však poukazuje na to, že neďaleká drive-in fast-food reštaurácia mohla byť naďalej otvorená počas pandémie. 

Ministerstvo spravodlivosti argumentovalo, že nariadenie mesta vyčlenilo náboženské skupiny, zatiaľ čo udelilo výnimku reštauráciám. 

Guvernér štátu Kentucky, demokrat Andy Beshear, sa počas Veľkonočného víkendu vyhrážal, že štátna polícia zaznamená evidenčné značky účastníkov hromadných náboženských zhromaždení, aby ich neskôr kontaktovali miestne zdravotnícke oddelenia a nariadili im 14-dňovú karanténu. 

V Kansase skupina Alliance Defending Freedom (Aliancia brániaca slobodu) požiadala o dočasné súdne opatrenie voči príkazu guvernéra zakázať náboženské zhromaždenia 10 a viac osôb. Skupina uviedla, že štát obmedzuje bohoslužby, ale nie iné verejné zariadenia. Okresný sudca v Kansase vydal súdne opatrenie a poznamenal, že štát zverejnil "dlhý zoznam aktivít a zariadení, ktoré boli vyňaté zo zákazov uvedených v tomto nariadení."

Nie je bezprecedentné, aby vlády zaviedli určité obmedzenia náboženskej činnosti v prípade ohrozenia verejného zdravia, argumentovali profesori práva v editoriáli. 

Vláda však nesmie nespravodlivo "vyčleniť" iba kostoly, najmä "keď Kalifornia a Colorado považujú predajne marihuany za nevyhnutné podniky". Občania by tiež mali mať slobodu vyznania v maximálnej možnej miere pri dodržiavaní verejného zdravia. 

Ako príklad uviedli, že mesto New York umožňuje nemocničným kaplánom v arcidiecéze New York vstupovať do miestností pacientov s COVID-19, aby im dali Sväté prijímanie, pokiaľ nosia osobné ochranné pracovné prostriedky (PPE). 

V nedávnom rozhovore pre CNA sa jeden nemocničný kaplán vyjadril, že im chýbajú PPE, čo im znemožňuje bezpečne udeliť pacientom Pomazanie chorých. 

Profesor Rick Garnett z univerzity Notre Dame, ktorý je tiež expertom na Prvý dodatok, sa vyjadril, že štátne obmedzenia náboženských zhromaždení prostredníctvom nariadení zostať doma a obmedzení počtu účastníkov boli legitímne, ak boli splnené určité podmienky.

"Ide o to, či vláda môže presadzovať tento veľmi dôležitý záujem o verejné zdravie ako dočasné opatrenie na boj proti šíreniu tejto choroby?" vyjadril sa Garnett pre denník The Indiana Lawyer. "A ja si myslím, že odpoveď je áno, pokiaľ to robí neutrálnym spôsobom."