homepage.jpg

Ombudsmanka žiada o garanciu prístupu k interrupciám počas pandémie

71
Kultúra smrti

Mária Patakyová reaguje na správy z médií a od mimovládnych organizácií o tom, že lekári v niektorých zdravotníckych zariadeniach odmietajú v aktuálnej situácii vykonávať interrupcie.Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová v liste požiadala ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO), aby prijal opatrenia, ktoré zabezpečia ženám právo na bezpečný prístup k umelému prerušeniu tehotenstva aj počas pandémie ochorenia COVID-19.

Reaguje tak na správy z médií a od mimovládnych organizácií o tom, že lekári v niektorých zdravotníckych zariadeniach odmietajú v aktuálnej situácii vykonávať interrupcie. TASR o tom informovala Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv.

„Zásah do základných práv aj v čase epidémie a núdzového stavu môže byť vykonaný iba v prípade, že takýto zásah sleduje legitímny cieľ, je nevyhnutný a spôsob, akým sa realizuje, musí byť primeraný. Považujem za nevyhnutné zdôrazniť, že pandémia COVID-19 by sa nemala využívať ako ospravedlnenie na neprimerané zasahovanie do sexuálnych a reprodukčných práv žien,“ uviedla ombudsmanka.

Dodala, že na obmedzovanie práv v tejto oblasti upozorňuje aj OSN vo svojom vyhlásení.

Patakyová v liste ministra upozornila, že právo žien na bezpečný prístup k umelému prerušeniu tehotenstva vyplýva z domácej legislatívy, ako aj z medzinárodných ľudskoprávnych dohovorov.

Poukazuje tiež na zvýšené riziko vykonávania nelegálnych a život ohrozujúcich interrupcií. Tie si podľa Patakyovej vyžadujú ďalšiu zdravotnú starostlivosť a zvyšujú materskú úmrtnosť.

Verejná ochrankyňa práv upozornila aj na to, že obmedzenia týkajúce sa služieb v oblasti reprodukčného zdravia neúmerne postihujú najmä ženy žijúce v chudobe, ženy so zdravotným postihnutím, obete znásilnenia a domáceho násilia, ženy s vážnym zdravotným stavom a ženy, u ktorých je ohrozené zdravie alebo zdravý vývoj plodu.

Apeluje preto na ministra, aby prijal opatrenia, ktoré zabezpečia ochranu základných ľudských práv.