church.png

California County zakazuje spievať na online bohoslužbách

202
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Sťažnosti na štátne a lokálne politické obmedzenia bohoslužieb uprostred pandémie koronavírusu sa stále hromadia. Koncom apríla čelil California County (okres) kritike za zavádzanie obmedzujúcich opatrení, súvisiacich so spevom a hraním na určitých hudobných nástrojoch pri online bohoslužbách. Mnohé kostoly v súčasnosti poskytujú tieto online služby namiesto osobných stretnutí, aby chránili ľudí pred nákazou.

Podľa Fox News vydali predstavitelia Mendocino County nové opatrenia len dva dni pred Veľkonočnou nedeľou. Nariadenie, ktoré ovplyvňuje zhruba 86.000 ľudí v tomto okrese, zakazuje náboženským lídrom spievať počas online bohoslužieb, pokiaľ nespievajú doma sami alebo so svojimi rodinami. Podľa tohto nariadenia môžu bohoslužbu nahrávať z jedného miesta iba štyria ľudia a aj tí musia byť od seba vzdialení 2 metre. Nesmú spievať a používať dychové hudobné nástroje, harmoniky, ani iné nástroje, ktoré by mohli šíriť Covid-19 ´sprejovou´ formou, pokiaľ sa nenahráva z jedného obydlia. Nariadenie sa vzťahuje na kostoly, chrámy, koncertné siene, auditóriá a divadlá. Má platiť do 10. mája. 

Mnohí náboženskí lídri po celom svete naliehajú na svoje kongregácie, aby na zabezpečenie ochrany svojej, aj ostatných, praktizovali rozumné zdravotnícke opatrenia. Mnohé bohoslužby sa teraz odohrávajú online alebo v špeciálnych ´drive-in´ zónach, v ktorých ľudia zostávajú vo svojich vozidlách so zatvorenými oknami a cez rádio počúvajú omšu. 

Albert Mohler, riaditeľ Southern Baptist Theological Seminary, povedal: "Aby bolo jasné, úrady môžu a majú požadovať, aby aj počtom obmedzení účastníci ´streamovanej´ bohoslužby dodržiavali od seba požadované rozostupy, no úplne iná vec je povedať kresťanom, že nemôžu spievať na chválu a slávu Božiu. Tieto nariadenia prišli len pár dní pred nedeľou Zmŕtvychvstania Pána; nariadenia, ktoré hovoria, že kresťania v deň, kedy oslavujú Vzkriesenie Pána Ježiša Krista, majú zakázané spievať."  

Niektoré miestne úrady obmedzili aj ´drive-in´ bohoslužby. V polovici apríla pokutovala polícia členov baptistickej cirkvi v Greenville (Mississippi), každého sumou 500 USD za to, že sa zúčastnili drive-in bohoslužby, a to aj napriek tomu, že veriaci zostali podľa nariadenia vo svojich vozidlách so zavretými oknami a počúvali bohoslužbu cez rádio. V Kentucky sa tiež objavila polícia na bohoslužbe a zaznamenala poznávacie čísla účastníkov, pričom im za stierače dala upozornenie, že musia zostať v 14-dennej karanténe, lebo inak im hrozí "presadzovanie ďalších opatrení".  

V marci zatkli pastora z Floridy za bohoslužbu, pri ktorej údajne porušil súčasné zdravotnícke obmedzenia prebiehajúcej krízy. 

Potratárske zariadenia však aj počas krízy vo väčšine štátov ´veselo´ pokračujú v praktizovaní potratov nenarodených bábätiek, a to bez akýchkoľvek obmedzení. Pro-life poradcov, ktorí stoja pred týmito zariadeniami a ponúkajú informácie tehotným ženám, idúcim na potrat, však polícia pokutuje a zatýka. Začiatkom apríla bol v Charlotte, Severná Karolína, zatknutý David Benham a niekoľko ďalších, za to, že sa modlili pred potratovou klinikou. Polícia v San Franciscu zatkla pro-life poradcu, ktorý sa snažil poradiť ženám pred potratovou klinikou Planned Parenthood.

Obmedzujúce opatrenia vedú k súdnym sporom. V polovici apríla začali tri kalifornské kostoly súdny spor proti propotratovému demokratovi guvernérovi Gavinovi Newsomovi, potom, čo vyňal z príkazu zdržiavať sa doma potratárske zariadenia, ale kostoly nie. Niektorí pro-life kresťania začali v apríli súdny spor za zachovanie svojho práva  pokojne sa zhromažďovať a slobodne hovoriť pred potratárskymi zariadeniami, v ktorých beztrestne pokračuje zabíjanie nenarodených bábätiek.