proabortion61.png

Afrika potrebuje zdravotnícke vybavenie, feministky posielajú kondómy a potratové súpravy

77
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Africké krajiny zúfalo potrebujú ventilátory, ochranné odevy a základné zdravotnícke vybavenie v čase šíriacej sa pandémie, ktorá neobišla ani tento kontinent. 

Vo štvrtok Švédsko reagovalo na túto potrebu s plánom pomoci vo výške dvoch miliónov dolárov. Finančné prostriedky však nepôjdu na tie najdôležitejšie potreby Afriky v oblasti zdravotnej starostlivosti. Švédska agentúra pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu (Sida) namiesto toho plánuje využiť tieto fondy na zaslanie potratových súprav a antikoncepcie do Afriky. 

Agentúry vyhlásila, že potraty sú dôležitou súčasťou zdravotnej starostlivosti, ale sú zanedbávané z dôvodu zamerania sa na koronakrízu. 

"Náš program je obzvlášť dôležitý pre zraniteľné ženy a dievčatá v tomto regióne. Musíme sa okamžite zaoberať dôsledkami COVID-19, aby boli ich ľudské práva ochránené a mohli sa tak za seba rozhodnúť, kedy a s kým budú mať deti," uviedla vo vyhlásení generálna riaditeľka agentúry Carin Jämtin.

Jämtin uviedla, že potratové súpravy sú potrebné, pretože zdravotná kríza môže viesť k "prudkému nárastu HIV, nechcených tehotenstiev, nebezpečných potratov a k zvýšenej materskej úmrtnosti."

Agentúra plánuje poslať finančné prostriedky pro-potratovej skupine DKT International, ktorá sa chváli tým, že je jedným z najväčších poskytovateľov "produktov bezpečného potratu". Skupina propaguje svoje potratové súpravy liekov a vákuovej aspirácie, ktoré sú pre matky a nenarodené deti mimoriadne nebezpečné.

Švédsko plánuje nakúpiť a odoslať tieto potratové súpravy do Konžskej demokratickej republiky, Etiópie, Kene, Mozambiku, Tanzánie a Ugandy. Agentúra uviedla, že plánuje využiť tieto prostriedky aj na vzdelávanie miestnych zdravotníckych pracovníkov, vedúcich komunít a jednotlivcov.

Tento krok je nebezpečný a zároveň zbytočný. Africké krajiny zúfalo potrebujú základné zdravotnícke pomôcky na záchranu životov, ale Švédsko im posiela presný opak toho, čo potrebujú. Potraty zabíjajú nenarodené deti a často ubližujú ich matkám. 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tento týždeň varovala, že africké krajiny nemajú dostatok ventilátorov na zvládnutie rastúcej krízy, informovalo o tom spravodajstvo BBC

"Chceme minimalizovať podiel ľudí, ktorí sa dostanú do bodu, keď budú potrebovať kritickú starostlivosť na JIS, pretože vieme, že tieto typy zariadení nie sú vo väčšine afrických krajín žiadnym spôsobom adekvátne," vyjadril sa Dr. Matshidiso Moeti, riaditeľ africkej WHO. "Musím povedať, že otázka ventilátorov je jednou z najväčších výziev, ktorým krajiny čelia."

Africké krajiny tiež zúfalo potrebujú ochranné odevy a ďalšie základné zdravotnícke vybavenie. Nedostatočný prístup väčšiny populácie k mydlu a čistej vode je tiež veľkým problémom. 

Agentúra AP ďalej informovala o potrebách v oblasti zdravotnej starostlivosti na kontinente: "Afrika trpí v globálnej súťaži o zúfalo potrebné medicínske vybavenie, v posledných dňoch však vytvorila kontinentálnu platformu, aby jej 54 krajín mohlo spolupracovať na hromadnom nákupe tovaru za prijateľnejšie ceny. Tento týždeň dorazila jedna veľká dodávka vybavenia vrátane viac ako 400 ventilátorov, ktoré môžu využívať všetkých 54 krajín."

Švédsko však namiesto toho nalieva financie do potratov, ktoré ničia životy. 

Ženy nemusia potratiť svoje nenarodené deti, aby boli zdravé. Na potratoch je "nevyhnutná" iba záruka mŕtveho dieťaťa. Zdravotnícke skupiny zastupujúce viac ako 30 000 lekárov v Amerike nedávno zdôraznili, že potraty nie sú "nevyhnutné" alebo "neodkladné" a že potratové kliniky, ktoré naďalej fungujú počas pandémie, sú "z medicínskeho hľadiska nezodpovedné"