puppyandbaby.jpg

Kalifornia plánuje zakázať eutanáziu zvierat. Potraty detí však chce zjednodušiť.

331
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Kalifornia je zmätená a nekonzistentná, najmä pokiaľ ide o potraty a práva zvierat - chráni zvieratá pred eutanáziou, ale pokúša sa uľahčiť zabíjanie nenarodených detí. 

Začiatkom tohto roka guvernér Kalifornie Gavin Newsom presadil štátny rozpočet, ktorým vyčlení 50 miliónov dolárov na ochranu domácich miláčikov pred eutanáziou a na podporu adopcií zvierat. 

Newsomov rozpočtový plán zahŕňa 50 miliónov dolárov z daňových príjmov na zvieracie útulky. 

Ako informujú noviny Sacramento Bee: "Newsomov rozpočet konkrétne požaduje jednorazový všeobecný fond vo výške 50 miliónov dolárov pre UC Davis Koret Shelter Medicine Program, ktorý vyvinie grantový program pre zvieracie útulky, s cieľom pomôcť miestnym komunitám ‘dosiahnuť politický cieľ štátu, aby žiadne psy alebo mačky, ktoré môže byť adoptované alebo liečené, boli utratené,‘ uvádza sa v prehľade rozpočtu."

"Chceme byť štátom bez zabíjania," uviedol Newsom v súvislosti s eutanáziou zvierat. 

Kalifornia sa však v súčasnosti pokúša uľahčiť ženám zabiť svoje deti pri potrate v časoch krízy koronavírusu. Kalifornský generálny prokurátor Xavier Becerra sa pripojil ku koalícii ďalších štátnych prokurátorov bojujúcich proti Texasu a ostatným štátom, ktoré zahrnuli potraty medzi zastavené odkladné zdravotné postupy, aby sa ušetrili medicínske zdroje na boj proti vírusu. 

Koalícia vo svojom amicus curiae, ktorý podala na Piatom obvodnom súde v New Orleans, tvrdí, že potratová starostlivosť je neodkladnou zdravotnou službou. Zároveň vyzýva Súd, aby nariadil vládne nariadenie, vďaka ktorému budú mať ženy prístup k potrebnej, časovo-citlivej zdravotnej starostlivosti vrátane bezpečných a legálnych potratov. 

"Počas pandémie COVID-19 by sme mali ženám uľahčovať bezpečný prístup k časovo-citlivej a nevyhnutnej zdravotnej starostlivosti, a nevyužívať krízu ako ospravedlnenie na podporu anti-choice ideológie," uviedol generálny prokurátor Becerra. "Stojíme spolu s generálnymi prokurátormi z celej krajiny, aby sme bránili právo žien na reprodukčnú zdravotnú starostlivosť vrátane bezpečného a legálneho potratu."

Hoci sú kalifornskí politici znepokojení asi 150 000 eutanáziami zvierat ročne, sú úplne pokojní, pokiaľ ide o 132 680 detí, ktoré boli usmrtené pri potratoch v roku 2017 v Zlatom štáte.

Ich priority sú úplne prehodené. Ochrana zvierat pred týraním a zneužívaním je dôležitá, ochrana ľudského života je však ešte dôležitejšia. Títo ľudia sa otvorene vzpierajú svojim povinnostiam chrániť tých, ktorých zastupujú. Keby sa kalifornskí politici skutočne starali o tých najzraniteľnejších, pracovali by na ochrane bábätiek v lone, ľudí so zdravotným postihnutím a starších osôb pred hrozbami potratu, asistovanej samovraždy a eutanázie