ConsagracionFatima_SantuarioFatima_25032020.jpg

Fatima: 24 krajín zasvätených Ježišovi a Márii uprostred pandémie koronavírusu

523
Milko Kostovič
Kultúra života

V stredu 25. marca bolo v Bazilike Ružencovej Panny Márie v portugalskej Fatime zasvätených 24 krajín Najsvätejšiemu Ježišovmu Srdcu a Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. 

Na obrade, ktorý zahŕňal odriekanie ruženca a litánie žiadajúc Pannu Máriu o modlitbu za postihnutých, obnovil fatimský biskup, kardinál Antonio Marto, zasvätenie Portugalska a Španielska Ježišovi a Márii a zároveň pridal ďalších 24 krajín. 

V reakcii na globálnu pandémiu koronavírusu portugalská biskupská konferencia minulý týždeň oznámila, že večer 25. marca zasvätia Portugalsko Kristovi a Márii. Krátko po tomto oznámení španielska biskupská konferencia požiadala, aby bola ich krajina zasvätená v tej istej liturgii.

Portugalskí biskupi následne vyzvali hlavy ďalších národných biskupských konferencií, aby požiadali o doplnenie svojich národov. 

Okrem Španielska a Portugalska je ďalších 22 krajín zasvätených na žiadosť ich príslušných biskupských konferencií: Albánsko, Bolívia, Kolumbia, Kostarika, Kuba, Slovensko, Guatemala, Maďarsko, India, Mexiko, Moldavsko, Nikaragua, Panama, Paraguaj, Peru, Poľsko, Keňa, Dominikánska republika, Rumunsko, Tanzánia, Východný Timor a Zimbabwe.

Kardinál sa tiež pomodlil za "deti, starších ľudí a najzraniteľnejších" a požiadal Pannu Máriu, aby "potešila lekárov, zdravotné sestry, pracovníkov zdravotnej služby i opatrovateľov-dobrovoľníkov. Posilňuj rodiny a umocňuj v nás zmysel pre občiansku povinnosť a solidaritu."

Kardinál tiež pripomenul svätého Františka a Hyacintu Marto, detských pastierov, ktorým sa Panna Mária zjavila v rokoch 1916 a 1917. Obe tieto deti zomreli počas pandémie španielskej chrípky. 

Kardinál Marto sa modlil, aby svätí orodovali za "toľkých chorých ľudí, ktorí dnes tak hlboko prežívajú samotu izolácie, ktorej sú vystavení."

Vo vyhlásení portugalská biskupská konferencia uviedla, že pred 36 rokmi, 25. marca 1984, pápež svätý Ján Pavol II. zasvätil celý svet Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie.

V Španielsku zomrelo na koronavírus viac ako 3 600 ľudí, zatiaľ čo v Portugalsku bolo infikovaných takmer 3 000 a takmer 50 ľudí zomrelo. Viac ako 21 000 ľudí zomrelo po celom svete v dôsledku nového koronavírusu.