church_of_the_nativity.jpeg

Koronavírus vo Svätej zemi: Život Katolíkov v Jeruzalemskom patriarcháte

342
Milko Kostovič
Neutral

Ako sa blíži Veľká noc, Svätá zem prežíva ťažké časy: posvätné miesta boli uzavreté kvôli pandémii koronavírusu a púte sa ukončili. 

Tieto udalosti "majú významný vplyv na naše náboženské spoločenstvá, najmä kvôli nedostatku Eucharistie," povedal arcibiskup Pierbattista Pizzaballa pre redakciu CNA. 

Pizzaballa je apoštolským správcom Latinského patriarchátu jeruzalemského. Patriarchát spravuje Latinsko-katolícku cirkev v Izraeli, Palestíne, Jordánsku a na Cypre a vedie dovedna 293 053 Katolíkov. 

Pizzaballa uviedol, že "zatvorenie miest bohoslužby, takmer úplne obmedzenie náboženských obradov, a najmä nedostatok slávenia eucharistie, bolo pre naše komunity veľkou ranou."

Keď vstúpili do platnosti prvé obmedzenia, niektorí Katolíci nechceli akceptovať zákaz verejných omší, uviedol arcibiskup. Mimoriadna situácia bola "v jednej palestínskej dedine, kde ľudia ‘dôrazným a presvedčivým‘ spôsobom prinútili farára, aby si ‘splnil svoje povinnosti‘ a celebroval omšu," uviedol arcibiskup. 

Arcibiskup dodal, že táto epizóda je "veľavravná, pretože to bol šok, keďže ani v čase vojny nedošlo k pozastaveniu omší."

Zároveň je momentálne "všetko zablokované aj preto, že civilné orgány prísne sledujú situáciu," dodal arcibiskup. 

Farskí kňazi v regióne sa snažia riešiť túto novú situáciu "živými prenosmi omší, poskytovaním katechézy na internete a návštevou rodín"

"Ak ľudia nemôžu navštíviť kostol, my prinášame Eucharistiu, so všetkými náležitými opatreniami," uviedol arcibiskup. 

Pizzaballa poznamenal, že medzi Katolíkmi v tomto regióne došlo k určitému zmätku v súvislosti s tým, čo sa smie a čo nie, pretože "územie našej diecézy presahuje do štyroch rôznych krajín a každá z nich už od začiatku vydáva rôzne nariadenia na boj proti pandémii COVID-19."

"Na začiatku ľudia nebrali ľudia vážne odporúčania vlády a ani cirkevné usmernenia," dodal. 

Latinský patriarchát vydal začiatkom marca sériu usmernení. Medzi požiadavky patrilo prijímanie iba na ruku, usporiadanie pohrebov v cintorínoch s čo najmenším počtom ľudí, návrh sláviť omše s maximálnym počtom 15 osôb a nabádanie kňazov, aby našli cesty a formy ako dovoliť veriacim, aby mohli prijať Eucharistiu. 

Pizzaballa povedal, že "spomínané štyri krajiny sú teraz jednotnejšie vo vydávaní opatrení na boj proti pandémii a všetky z nich de facto zakazujú akékoľvek zhromaždenia vrátane tých náboženských."

"Nevieme, ako budeme sláviť Veľkú noc," dodal arcibiskup. 

Pizzaballa spomenul, že oslavy "budú menšie ako obvykle, ale nemôžeme ich zrušiť. Musíme počkať, kým pochopíme, ako sa bude situácia vyvíjať. Potom sa rozhodneme, ako sláviť Veľkú noc, ale bude to v Bazilike Svätého hrobu a vo farnostiach."

Pizzaballa je optimista, pokiaľ ide o budúcnosť viery v tomto regióne. 

"Myslím si, že tento jedinečný okamih znamená míľnik. Budeme hovoriť o období ‘pred‘ a ‘po‘ pandémii. Doteraz sa náboženské aktivity vykonávali podľa našej tradície. Neviem, ako to bude v budúcom roku. Určite platí, že budeme musieť prehodnotiť naše pastoračné modely a spôsob, akým chápeme naše spoločenstvá."