45762.jpg

V “referende” o hazarde Bratislavčania vyhrali!

106
Kultúra smrti

Iniciatíva Zastavme hazard počas parlamentných volieb zbierala  podpisy pod petíciu za úplný zákaz herní a kasín v Bratislave. Rovnako hazardná lobby zbierala petíciu proti zákazu pred volebnými miestnosťami. Bolo to teda vlastne akési referendum o tom, či si Bratislavčania naďalej zákaz hazardu želajú alebo nie. Zákon o hazardných hrách požaduje, aby bol proces zákazu herní a kasín iniciovaný petíciou, ktorú podpíše aspoň 15% oprávnených voličov s trvalým pobytom v Bratislave, teda približne 57000 podpisov. Ako to dopadlo?

Pavol Graňák uviedol: “Hazardná lobby zbierala trucpetície už vo viacerých mestách. Nikdy ich však neodovzdala. Vyzývame hazardnú lobby, aby mestu predložili petíciu s počtom podpisov, ktoré vyzbierali počas volieb. Rovnako ako my predložíme mestu náš počet podpisov. Napriek trucpetícii, napriek vysokým finančným zdrojom hazardnej lobby, napriek zavádzajúcej letákovej kampani a napriek pocitu znechutenia, vyvolanom postupom niektorých bývalých mestských poslancov, prokuratúry a krajského súdu sme vyzbierali viac ako 104.600 podpisov. Je to viac, ako pred štyrmi rokmi, keď sme v deň volieb vyzbierali 90.000 podpisov. ”

Michal Svetko doplnil: “Bratislava ani ľudia v nej žijúci takýto typ zábavy nepotrebuje. Všetko alebo nič. Bratislavčania si vybrali. Úplný zákaz herní a kasín je v súčasnosti pre naše mesto najlepšie riešenie. My sme tým urobili prvý krok k schváleniu zákazu herní a kasín v Bratislave. Teraz nás čakajú cele týždne mravenčnej práce pri kontrole hárkov overovaní správnosti podpisov.  Ďalšie kroky potom už budú na pánovi primátorovi a mestských poslancoch.”

Veronika Hliničanová sa za petičný výbor poďakovala dobrovoľníkom aj tým, ktorí petíciu podpísali: “Najčastejšou otázkou Bratislavčanov bolo: Prečo zbierate znova? Veď túto petíciu sme pred štyrmi rokmi podpísali! Museli sme im vysvetľovať, že sme čelili krádeži hárkov a škandalóznemu súdnemu rozhodnutiu, ktoré vôľu ľudí zmarilo.  Chcem za nás všetkých vysloviť obrovské poďakovanie všetkým dobrovoľníkom, ktorí zbierali podpisy aj všetkým, ktorí nám pomáhali iným spôsobom. Ďakujeme všetkým občanom Bratislavy, ktorí sa nenechali znechutiť a opätovne podpísali petíciu za zákaz herní a kasín v našom meste.”

Jozef Melicher zakončil: “ Aj ja sa chcem poďakovať všetkým dobrovoľníkom a Bratislavčanom. Boli ste úžasní! Veríme, že poslanci mesta vypočujú hlas viac ako 100.000 Bratislavčanov tak ako to už sami deklarovali v Memorande poslancov mestského zastupiteľstva. Iniciatíva Zastavme hazard osloví v najbližších dňoch aj všetkých novozvolených poslancov parlamentu s návrhmi nových účinnejších opatrení v oblasti hazardných hier. Jedna zo základných vecí, ktorú opakovane požadujeme je zrušenie povinnosti petície pre zákaz a účinnú reguláciu hazardných hier v mestách a obciach na Slovensku. Občania si zaslúžia, aby ich voľa bola rešpektovaná a aby hazardná lobby prestala zneužívať súdy, prokuratúru a zákony pre svoj krvavý biznis, ktorý ožobráčil mnohých o rodiny a  životy.”

Za iniciatívu Zastavme hazard redakciu informovali Pavol Graňák, Jozef Melicher, Veronika Hliničanová, Michal Svetko.