slovakia-4735557_1920.jpg

Progresívci sa nevedia zmieriť s voľbami

283
Kultúra života

Liberálni aktivisti v Bratislave chystajú prvý protivládny protest a to v časoch, kedy ešte len prebiehajú rokovania o jej zostavení. Organizátorom združeným okolo aktivistu Roberta Mihályho prekáža nadmerný počet konzervatívcov, väčší počet hlasov pre ĽSNS či konexie Borisa Kollára na Mattea Salviniho a Marine Le Penovú. Pripomínajú tiež, že fašizmus má údajne mnoho podôb. Účasť prisľúbil aj Martin Poliačik a formuje sa na ňom feministická/LGBT skupinka.

Hoci je výsledok volieb mnohými pozorovateľmi hodnotený ako kompromisný, tá najprogresívnejšia časť slovenskej spoločnosti prejavuje po uplynulej sobote veľkú nespokojnosť. Nedeje sa tak len na internete, ale avizovaný je už aj prvý protest a pochod ulicami.

Pod názvom Solidaritou proti tmárom/Antifašistická mobilizácia, sa ho rozhodla organizovať trojica facebookových stránok. Menovite Bratislava bez náckov, Naše Slovensko a Povstanie pokračuje. Všetky tri z nich pritom spája meno ľavicového aktivistu Roberta Mihályho.

V minulosti sa preslávil proimigračným protestom pred Prezidentským palácom, usporiadaním viacerých tzv. antifašistických demonštrácií, podľa portálu Postoj je tiež previazaný s Inštitútom ľudských práv, ktorý každoročne udeľuje anticenu Homofób roka a nedávno sa dostal do priameho stretu s Líviou Garčalovou (Kulturblog) počas protestu za právo na potrat.

Fašizmom vraj nie sú iba zelené tričká

Horeuvedená akcia by sa mala podľa facebookovej udalosti uskutočniť už budúci utorok (10. marca). Miestom stretnutia bude podľa aktivistov Námestie SNP v Bratislave. Po prejavoch účastníkov by mal dav pochodovať mestom.

Aktivistom prekáža, že hoci sa ľudia tešia z porážky Smeru a z nižšieho percentuálneho výsledku pre ĽSNS, vraj sa zabúda na to, že kotlebovci získali v celých číslach o 20-tisíc hlasov viac ako v minulých parlamentných voľbách, že v parlamente bude sedieť aj Boris Kollár so vzormi v ľuďoch ako Marine Le Pen či Matteo Salvini a implicitne narážajú aj na konzervatívcov z Kresťanskej únie.

„V parlamente budú sedieť náboženské fundamentalistky a fundamentalisti, ktorí sa už v minulosti dokázali pri presadzovaní svojich ultrakonzervatívnych zákonov spojiť s fašistami a nacionalistami,“ objasňujú ďalej organizátori svoju motiváciu protest uskutočniť.

Aj keď sa podľa ich mienky množstvo ľudí vyhraňovalo voči fašizmu, fašizmom vraj nie sú iba symboly, zelené tričká alebo obdiv k prezidentovi Tisovi, ale tento systém má údajne rozmanité podoby.

„Nebezpečenstvo plíživej fašizácie spoločnosti sa totiž vôbec nikam nevytratilo. Naopak presiaklo ešte väčšmi do rozmanitých sfér života. Celý politický diskurz sa posúva doprava, čo bude mať za následok silnejúce útoky voči sociálnym opatreniam, znevýhodneným menšinám, reprodukčným právam žien a prehlbovanie sociálneho napätia ako takého,“ myslia si.

Príde aj Poliačik a rodí sa LGBT a feministická skupinka

V závere deklarujú, že odmietajú náboženský fundamentalizmus, nacistov a ľudákov a týmto tzv. novodobým tmárom sa chcú stavať do cesty nielen v Národnej rade, ale aj na školách, v uliciach a všade, kde to vraj bude potrebné.

Záujem zúčastniť sa akcie v čase písania článku prejavilo do 250 ľudí a medzi nimi napríklad aj člen Progresívneho Slovenska Martin Poliačik, pritom ďalších takmer tisíc to zvažuje. V rámci tejto množiny sa budú možno vytvárať aj špecifické skupinky.

„Ahojte, chceme na demoške vytvoriť feminist/lgbtqi/queer blok na podporu práv žien, sexuálnych menšín a reprodukčných práv. Ak máte záujem pridať sa a priložiť ruku k dielu, prípadné info môžete či chcete šíriť, ozvite sa mi prosím do správy,“ píše jedna z diskutujúcich, pričom komentár má pomerne veľkú odozvu.

Strach z novej vlády nie je neznámy fenomén

Na nadmerný počet konzervatívcov už pred voľbami upozorňovala napríklad aj podpredsedníčka PS Irena Bihariová a liberálnemu komentátorovi Pavlovi Hardošovi bolo z rastu preferencií OĽaNO na zvracanie.

Novinár Arpád Soltézs sa už po rozdaní kariet voličmi obáva umlčiavania médií a mimovládok a podľa komentátora Sme Matúša Ritomského by sa nová garnitúra mohla vydať poľskou cestou.

— Tomáš Dugovič