proabortion17.jpg

Massachusetts zastavuje neakútnu zdravotnú starostlivosť, stále však umožňuje potraty

77
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Nemocnice v štáte Massachusetts už nesmú vykonávať neakútne procedúry, ako je kolonoskopia alebo náhrada kolenného kĺbu, stále však môžu pokračovať v potratoch. 

Elizabeth Kelley, riaditeľka Úradu pre bezpečnosť a kvalitu zdravotnej starostlivosti v štáte Massachusetts, zverejnila memorandum, v ktorom sa vysvetľuje, že všetky "neakútne a elektívne invazívne" procedúry budú odložené alebo zrušené, pokiaľ je štát v núdzovom stave (MassLive). 

"Ukončenie tehotenstva sa na účely tohto nariadenia nepovažuje za neakútnu, elektívnu invazívnu procedúru," uvádza sa v memorande. "Konečné rozhodnutie je však založené na klinickom posúdení ošetrujúceho lekára."

Toto vysvetlenie prišlo po tom, ako splnomocnenec pre verejné zdravie nariadil 10. marca lekárom, aby zrušili všetky neakútne procedúry. 

Medzi neakútne procedúry sa podľa memoranda zaraďujú všetky procedúry, ktoré sa týkajú kožných rezov, injekcií do "kĺbov či dutín tela", náhrad bedier či kolien. Patrí sem aj kolonoskopia, bronchoskopia, umiestnenie obličkových trubíc, invazívne rádiológie, väčšina dermatologických postupov, očné implantáty, extrakcie zubov, rozloženie obličkových kameňov a endometriálne biopsie.

Guvernér Charlie Baker uviedol, že "všetci sa prispôsobujeme týmto okolnostiam, myslím si však, že je dôležité pamätať na to, prečo," informovalo spravodajstvo MassLive. 

"Naši odborníci v oblasti verejného zdravia sú presvedčení, že ak teraz podnikneme tieto vážne kroky, dokážeme tým zmierniť šírenie koronavírusu a pomôžeme ochrániť našu najzraniteľnejšiu populáciu," dodal Baker. 

Pro-life organizácia Massachusetts Citizens for Life sa v stanovisku pre Daily Caller News Foundation vyjadrila, že je "deprimovaná" vedomím, že potraty budú naďalej umožnené. 

"Zdravie a bezpečnosť žien by mali byť teraz našou najvyššou prioritou, tak ako vždy," uviedla organizácia. "Riziko vystavenia sa vysoko nákazlivému ochoreniu počas návštev na potratových klinikách ohrozuje nielen naše ženy, ale aj ich rodiny, zamestnancov kliniky a ich blízkych."

"Ide o ďalší dôkaz, že kedysi populárna mantra o ‘bezpečných, legálnych a zriedkavých‘ potratoch je úplnou fraškou," dodala skupina. "Čeliac globálnej pandémii potratový priemysel opäť demonštruje, že ochrana zdravia žien nikdy nebola jeho prioritou. Namiesto toho je jediným cieľom potratovej loby zvýšenie konečného súčtu, a to aj na úkor riskovania zdravia a blaha tých, ktorí vstupujú do ich kliník a tých, ktorí tam pracujú v týchto bezprecedentných časoch."

Úrad pre bezpečnosť a kvalitu zdravotnej starostlivosti ani guvernér nereagovali na otázky redakcie Daily Caller News Foundation.