20091210_093044_DENMARK_CLIMATE_SUMMIT_ANS1040066932.jpg

Soros v Davose oznámil svoj životný projekt

378
Kultúra smrti

Miliardár George Soros predstavil svoj nový ambiciózny projekt. Chce vytvoriť globálnu sieť univerzít, ktorá by podľa neho pomohla „zachrániť svet“ pred hrozbami klimatických zmien a „zachrániť demokraciu ako takú“ pred diktátormi, ako je súčasný americký prezident Donald Trump.

Známy 89-ročný investor, ktorého médiá označujú ako šedú eminenciu liberálneho globalizmu, oznámil vo štvrtok na Svetovom ekonomickom fóre v Davose vo Švajčiarsku „najdôležitejší projekt svojho života“. George Soros v Davose vystríhal pred mocou, ktorú majú a v budúcnosti môžu mať diktátori a vyzdvihol potrebu vzdelávania novej generácie sorosovcov.

Soros uviedol, že preto vytvorí sieť Open Society University Network a vyčlení na to až miliardu dolárov, pričom táto sieť bude vybudovaná na báze už existujúcich Stredoeurópskych univerzít (CEU).

Potvrdil, že CEU už nadviazala partnerstvo s Bard College v USA a sieťou Európskych škôl spoločenských vied s názvom CIVICA, medzi ktoré patrí London School of Economics a Parížsky inštitút politických štúdií, známy tiež ako Science Po. V nasledujúcich rokoch sa bude snažiť rozšíriť sieť na niečo „naozaj globálne“.

Toto oznámenie bolo súčasťou Sorosovho prejavu k zhromaždeniu globálnych elít, v ktorom predstavil hrozivý obraz sveta v rukách „budúcich či súčasných diktátorov“. Soros medzi týchto nebezpečných politikov zaradil Donalda Trumpa, čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga či indického premiéra Modiho.

Soros označil Trumpa za „podvodníka a úplného narcistu, ktorý chce, aby sa svet točil len okolo neho“, obvinil amerického lídra, že chce „uvaliť svoju alternatívnu realitu nielen na svojich nasledovníkov, ale na samotnú realitu“. Na druhej strane Soros ocenil Trumpovu tvrdú politiku voči Číne a vyslovil poľutovanie nad tým, že vo svojich krokoch a sankciách nejde dosť ďaleko.

Maďarsko-americký miliardár ocenil protesty vedené študentmi v Hongkongu a vyzdvihol ich ako príklad toho, čo môžu mladí ľudia na celom svete dokázať, keď sú správne motivovaní.

Aj týmto odôvodnil štart svojho nového univerzitného projektu, ktorým chce Soros spojiť všetkých „akademicky vynikajúcich, ale politicky ohrozených odborníkov“ po celom svete.

Soros pokračoval v kritike sociálnych médií, ktorú začal na fóre v Davose už pred dvoma rokmi. „Facebook bude spolupracovať na opätovnom zvolení Trumpa a Trump bude pracovať na ochrane Facebooku, aby sa táto situácia nemohla zmeniť a to ma veľmi znepokojuje v roku 2020,“ uviedol Soros podľa agentúry Bloomberg.

„Jednoducho to tak nie je,“ uviedol hovorca Facebooku Andy Stone, keď sa ho médiá pýtali na Sorosove pripomienky, o ktorých magnát ‘Open Society’ neposkytol žiadne dôkazy. Soros už skôr prišiel s financovaním programov na Facebooku na kontrolu faktov, ktoré boli oficiálne predstavované ako služby „na obranu demokracie“.

Soros síce tvrdí, že bojuje za demokraciu a „otvorenú spoločnosť“, ale použil obrovské množstvo peňazí na ovplyvnenie národnej a miestnej politiky v USA, a navyše vynakladá nemalé prostriedky (5 miliónov dolárov) na podporu demokratov v kampani proti Trumpa vo voľbách v roku 2020.