Pilgrims_in_St_Peters_Square_March82020_900600.jpg

Pápež František: Buďte pevní vo viere v skúške koronavírusu

193
Milko Kostovič
Kultúra života

Vo videu vysielanom naživo z Námestia sv. Petra sa pápež František modlil za ľudí trpiacich "epidémiou koronavírusu" a vyzval Katolíkov, aby prežili túto skúšku so silou viery. 

"Pripájam sa k bratom biskupom a vyzývam veriacich, aby prežili tieto ťažké časy so silou viery, istotou nádeje a zápalom lásky," povedal František 8. marca. 

"Obdobie pôstu nám pomáha poskytnúť evanjelický zmysel aj tomuto okamihu skúšky a bolesti," dodal. 

Pápež viedol nedeľnú modlitbu Anjela Pána prostredníctvom videozáznamu z knižnice Apoštolského paláca v reakcii na pretrvávajúce obavy z rozšírenia koronavírusu v Taliansku a Vatikáne. Pápež tradične vedie túto modlitbu z palácového balkóna s výhľadom na Námestie sv. Petra.

"Dnešná modlitba Anjela Pána je trochu zvláštna s pápežom ‘zatvoreným‘ v knižnici, ale ja vás vidím, som k vám blízko," povedal pápež na začiatku prenosu menšiemu davu zhromaždenému na námestí sv. Petra. 

"Tento spôsob modlitby Anjela Pána je vykonaný kvôli preventívnym opatreniam, aby sme sa vyhli davom ľudí, čo môže uľahčovať prenos vírusu," povedal. 

Talianska vláda 8. marca nariadila prísnu karanténu pre severné a centrálne talianske regióny, vrátane Milána a Benátok. 

Väčšina z 5 883 ľudí, ktorí sa nakazili vírusom Covid-19 v Taliansku, pochádzala zo severných regiónov krajiny. Talianske ministerstvo zdravotníctva informovalo o 76 potvrdených prípadoch v rímskom regióne Lazio. 

S 233 úmrtiami súvisiacimi s koronavírusom v Taliansku za dva týždne - z toho 85 za posledné dva dni - malo Taliansko najviac úmrtí na Covid-19 okrem Číny.

Talianske múzeá, archeologické náleziská, koncerty a kiná sú zatvorené až do 3. apríla, uviedol 8. marca taliansky minister cestovného ruchu. Do 15. marca zostanú v celej krajine zatvorené aj všetky školy a univerzity.

Pápež František 8. marca povedal, že je "blízko v modlitbe k ľuďom, ktorí trpia súčasnou epidémiou koronavírusu."

Mesto Vatikán potvrdilo svoj prvý prípad koronavírusu 5. marca a neskôr oznámilo, že modlitba Anjela Pána a stredajšia generálna audiencia sa uskutoční prostredníctvom videa. 

"Láska Ježiša nemá žiadne hranice," povedal pápež vo videu. "Je to slobodná, nepodmienená voľba, slobodná iniciatíva, božské priateľstvo, ktoré za to nič nežiada."

"Byť svedkami Ježiša je dar, ktorý sme si nezaslúžil: cítime sa nehodní, nemôžeme sa však zastaviť s výhovorkou o našej neschopnosti," povedal pápež. 

Po modlitbe sa pápež František ukázal v okne Apoštolského paláca a požehnal pútnikom na Námestí sv. Petra. 

"Ježiš nám tiež hovorí: ‘Vstaňte a nemajte strach’ ... nesmieme zabúdať, že vďaka krstu, ktorý sme prijali, sme svedkami," povedal pápež.