AsiaBibi_BlancaRuiz_20022020.jpg

'Oslobodená vďaka Ježišovi´ - Asia Bibi a jej príbeh

263
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Asia Bibi je pakistanská katolíčka, ktorá bola v roku 2010 odsúdená na smrť za "rúhanie sa voči islamu". Napokon ju po viac ako 8 rokoch vo väzení Najvyšší pakistanský súd v roku 2018 prepustil na slobodu. "Bola som obvinená z toho, že som hovorila o Ježišovi, no zároveň som vedela, že vďaka nemu budem aj oslobodená", uviedla Bibi na tlačovej konferencii v Paríži a dodala, že počas toho ako čakala na smrť, pociťovala čoraz silnejšiu vieru, pretože vedela, že Boh je s ňou: "Boh vás nikdy neopustí, vždy vás sprevádza". 

Spolu s francúzskou novinárkou Anne-Isabelle Tolletovou napísala Bibi vlastný životopis "Enfin Libre" (Konečne slobodná). Anglická verzia vyjde v septembri. Podľa UCA News agitovala Tolletová za Bibino prepustenie a je jedinou novinárkou, ktorá s ňou urobila interview v Kanade, kde Bibi minulý rok zaručili štatút utečenca.                                       

Od mája minulého roka žije Bibi so svojím manželom a dvoma dcérami v Kanade. Tu jej štatút utečenca vyprší koncom roka a preto si hľadá politický azyl vo Francúzsku, kde sa koncom februára stretla s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Na tlačovej konferencii, ktorej sa Bibi zúčastnila so svojou dcérou, spomenula, ako pri jej krste povedal kňaz jej rodičom, že "toto dievčatko bude Boh skúšať". "Rodičia mi to povedali a ja som vedela, že jedného dňa k niečomu takému dôjde", povedala Bibi.

Počas väzenia, najmä po tom, čo ju odsúdili na trest smrti obesením, sa Bibi modlila k Bohu, aby jej pomohol prekonať túto ťažkú skúšku: "Ak dôverujete Bohu, vaša viera mocnie. Vedela som, že ma prepustia; obvinili ma z toho, že som hovorila o Ježišovi, a preto som vedela, že vďaka nemu ma aj oslobodia."

Bibi, ktorá je matkou 5 detí, obzvlášť ďakovala všetkým ľuďom, ktorí sa za ňu modlili počas jej väzenia, najmä emeritnému pápežovi Benediktovi XVI. Povedala: "Keď mi manžel povedal, že sa za mňa modlí Jeho svätosť pápež, pocítila som v srdci veľkú radosť; vedela som, že Boh ma požehnáva. Bola som veľmi šťastná, nemám slov na vyjadrenie vďaky." Bibi dodala, že jej najväčšou túžbou je stretnúť sa s pápežom Františkom.

Na otázku, ako roky, ktoré strávila vo väzení, prežívali jej deti, Bibina dcéra prepukla v plač. Bibi ju upokojovala: "Neboj sa, maminka je už tu. Všetci títo ľudia prišli aby nás videli, stretli sa s nami, aby nám preukázali svoju lásku ... usmiali sa na nás." Bibi si uctila aj pamiatku ministra pre menšiny Shabbaza Batthiho, ktorého úkladne zavraždili, keď bránil jej nevinu a postavil sa proti tomu, keď ju obvinili z rúhania. Uviedla, že jeho smrť ju nesmierne zarmucuje a že "každý, kto zomrie za pravdu a za svoju vieru, ostáva žiť navždy, nikdy nezomrie".

Podľa RTL vymenovala vo februári starostka mesta Paríž, Anne Hidalgová, Bibi za čestnú občianku mesta