shutterstock_185626049.jpg

Zákon o ´živo-narodených´ schválili v Záp. Virginii ako republikáni, tak aj demokrati

143
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Západná Virginia je ďalším štátom, ktorý prijal legislatívu, požadujúcu poskytnutie adekvátnej lekárskej starostlivosti o bábätká, ktoré prežili potrat. Návrh zákona na ochranu živo-narodených bábätiek po potrate podpísal, a tým uznal za zákon republikánsky guvernér Jim Justice v pondelok, 2. marca. Zákon vstúpi do platnosti 19. mája 2020.  

"Je až neuveriteľné, že takýto proces musíme podstupovať pre niečo, čo je zjavne záležitosťou obyčajného zdravého rozumu", povedal Jim Justice pri slávnostnom podpise zákona. "Zároveň však môžme byť právom hrdí na to, že chránime životy tých najbezbrannejších. Ako je Boh nado mnou, to dieťatko za tú námahu stojí."

Na rozdiel od podobných zákonov v ostatných amerických štátoch, ktorých cieľom je ochrana živo narodených detí po potrate, a to aj na federálnej úrovni, prijali tento zákon v Západnej Virginii rovnako obidve strany - republikánska aj demokratická. V senáte, ktorý je zložený z 20 republikánov a 14 demokratov, prešiel jednomyseľne a v Dolnej snemovni ho prijali pomerom hlasov 93:5, pričom tých 5 hlasov bolo zo strany demokratov. V prospech zákona hlasovalo viac ako 30 demokratických delegátov, pričom jeden absentoval.

Jim Justice dodáva, že podpísanie tohto návrhu zákona je znakom toho, že "stojíme na strane života a že bojujeme za správnu vec. V tejto záležitosti som nezaváhal ani na sekundu; už totiž dlho takýto druh legislatívy podporujem". Justice bol zvolený za guvernéra v roku 2016 ako demokrat, no v roku 2017 prestúpil k republikánom.

Dieťatku, ktoré sa narodí živé pri potrate, sa musí podľa tohto zákona poskytnúť rovnaká lekárska starostlivosť, aká náleží dieťatku toho istého gestačného veku. Zákon stanovuje, že lekár v takomto prípade musí pri poskytnutí spomínanej starostlivosti urobiť "medicínsky odôvodnené rozhodnutie" a zaistiť, aby sa bábätko odviezlo a prijalo do nemocnice. Za "živo narodené" dieťatko tento zákon považuje dieťatko, ktorému bije srdiečko, pulzuje pupočná šnúra, alebo sa mu pohne ľubovoľný sval. 

V Západnej Virginii sa môže potrat legálne vykonávať do 20. týždňa tehotenstva a jediná štátna potratová klinika vykonáva potraty iba do 16. týždňa gestačného veku. Najnovší pokus o schválenie návrhu zákona o živo-narodených bábätkách po potrate na federálnej úrovni opäť zlyhal. V prospech tohto návrhu zákona hlasovali iba 3 demokratickí senátori, vrátane Joe Manchina zo Západnej Virginie.