marx_at_German_synod_1024_512_75_s_c1.jpg

Verní katolíci v boji proti protestantizácii Cirkvi nemeckými biskupmi - úspešná petícia

638
Zuzana Smatanová
Kultúra života

LifeSite uverejnilo novú petíciu, v ktorej vyzýva katolíkov celého sveta, aby podporili skupinu 20 nemeckých odborníkov, novinárov, pro-family aktivistov a predstaviteľov katolíckych organizácií, ktorí verejne vystúpili proti tzv. "synodálnej ceste" nemeckých biskupov.  

"Petícii s takmer ezoterickým názvom a aj napriek tomu že jej predmet sa javí len ako miestny problém, no ide o apel pre všetkých katolíkov, aby spoločne bránili svoju vieru, sa darí mimoriadne dobre", informoval jeden z koordinátorov kampane LifeSite, Scott Schittl, "Vďaka Bohu za zmysel veriacich pre vieru."  

"Synodálna cesta" je dohodou v rámci Katolíckej cirkvi v Nemecku, ktorej cieľom, podobne ako u ostatných synod, je diskutovať o problémoch, špecifických pre Nemecko na začiatku 21. storočia. "Synodálnu cestu" od iných synod však odlišuje to, že príprava jej dokumentov jasne naznačuje jej cieľ, ktorým je nesúhlas so sexuálnou náukou Cirkvi, nesúhlas so zákazom svätenia žien a nesúhlas s apoštolskou disciplínou kňazského celibátu. Na svojom prvom zasadaní koncom januára hlasovala väčšina z 230 členov synody proti návrhu, že iba tie hlasy, ktoré budú v súlade s náukou Cirkvi prejdú valným zhromaždením.   

Pravoverní nemeckí katolíci sa hrozia toho, že plán nemeckých biskupov "sprotestantizuje" Katolícku cirkev a "zlikviduje" jadro a podstatu Katolíckej cirkvi v Nemecku. Petícia preto smeruje priamo nemeckým biskupom, s kópiou pápežovi Františkovi, a zaručuje morálnu a modlitbovú podporu verným nemeckým katolíkom, ktorí podpísali text petície pod názvom "Zostaneme katolíkmi - výzva odporovať synodálnej ceste". "Za menej ako týždeň petíciu podpísalo už viac ako 8.300 ľudí, čo znamená, že tento problém nie je ľahostajný ani ostatným katolíkom vo svete. Ak teda budú nemeckí biskupi postupovať tak ako doteraz aj naďalej, je jasné, že už predstavujú zákon sami pre seba", tvrdí Schittl.   

Prominentní kardináli, ako sú Gerhard Müller, Paul Josef Cordes, Walter Brandmüller a Rainer Woelki, stále naliehavo upozorňujú, že táto synodálna cesta sa môže zvrhnúť do schizmy (rozkolu). Kardinál Gerhard Müller - bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery - nazval túto synodálnu cestu "samovražednou" a varoval, že celkom dobre môže anulovať Konštitúciu Cirkvi o Božom práve. Kardinál Paul Josef Cordes, penzionovaný kardinál kúrie, potvrdil v interview pre taliansku webstránku La Nuova Bussola Quotidiana, že "synodálnou cestou" začali nemeckí biskupi na konferencii veľmi nebezpečný cirkevný proces. De facto sa  otvorila možnosť schizmy. A kardinál Walter Brandmüller publikoval nedávno detailnú analýzu jedného z prípravných dokumentov synodálnej cesty, v ktorom zaznamenal veľa názorov a myšlienok podobných tým, aké propagoval Martin Luther. Tento cirkevný historik a dubia kardinál naliehavo varuje aj pred protestantizáciou Katolíckej cirkvi a pred zánikom jej hierarchických štruktúr, ako ich ustanovil sám Ježiš Kristus. 

Postavme sa aj my pri obrane Cirkvi na stranu verných nemeckých katolíkov. Ak chcete túto naliehavú petíciu podpísať, kliknite TU.