Photo_-Shutakova_web_1024_512_75_s_c1.jpg

Američanka prosí Trumpa o pomoc pri oslobodení svojich detí, ktoré uniesol nórsky úrad

254
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Natalya Shutakova vyzýva amerických predstaviteľov, vrátane prezidenta Trumpa, aby jej pomohli oslobodiť jej deti zo zovretia nórskeho Úradu starostlivosti o mládež, ktorý je tiež známy ako Barnevernet. Barnevernet je jedným z najhorších porušovateľov vo svete rodinných práv. 

"Naozaj by som chcela požiadať amerických predstaviteľov, aby sa pozreli na túto situáciu. Varovala by som každého, kto uvažuje o cestovaní do škandinávskych krajín. Nechcite sa dostať do pasce. A je to pasca. Je takmer nemožné sa z toho dostať."

Shutakova sa narodila na Ukrajine, no je naturalizovaná občianka USA, ktorá vyrastala v Atlante. V septembri roku 2018 žila so svojím manželom a tromi deťmi v južnom Nórsku, kde on pracoval na dočasný úväzok. V máji nasledujúceho roka Barnevernet zaklopal na dvere páru a odňal jej deti priamo z ich postelí, aby ich vzal do pestúnskej starostlivosti. Shutakova a jej manžel boli údajne vinní zo zlého zaobchádzania s deťmi. 

Obvinenia vyplynuli zo situácie, ktorá vznikla po tom, čo ich 11-ročná dcéra zneužívala svoj iPhone. Tento mobil jej následne rodičia skonfiškovali. Výsledkom bolo, že na druhý deň išla do školy naštvaná. Škola volala Natalii, pretože jej dcéra nemala obed. Natalya vedela, že jej zabalila obed, a tak sa vybrala do školy. Dcéra si uvedomila, že ju nachytali pri klamstve, a povedala svojej učiteľke, že keď sa vráti domov, dostane sa do ešte väčších problémov. Toto tvrdenie neskôr poprela (pozri video nižšie). 

Škoda však už bola spôsobená. Škola zavolala na Barnevernet a polícia sa ešte v tú noc ukázala v dome rodičov. 

Od tohto incidentu bola rodina "terorizovaná" Barnevernetom. 

"Nesmieme vidieť deti až do 19. júna," povedala Natalia v podcaste Jonathon van Marena. "Vyšetrovanie trvalo asi dva a pol mesiaca. Po dva a pol mesiaci bol tento prípad uzavretý. Uzavreli ho kvôli nedostatku dôkazov o zneužívaní."

To však neviedlo k tomu, že by Natalya dostala svoje deti späť. 

"Za posledných deväť mesiacov premiestnili deti najmenej štyrikrát do rôznych rodín, do rôznych miest. Rozdelili všetkých súrodencov do rôznych miest."

"Som matkou 11 rokov, takže mám nejaké skúsenosti, myslím si, a nikdy som nemala žiadne problémy v Štátoch ... Ale len čo prídete do Nórska, onálepkujú vás za zlých rodičov. Nevyhovujete ich normám. Nie ste dostatočne dobrý. Nemohli dokázať násilie. Teraz sa snažia povedať, že vaše rodičovské schopnosti nie sú dosť dobré."

Viac ako 24 000 ľudí podpísalo petíciu CitizenGo, v ktorej vyzývajú nórsku vládu, aby prepustili deti Natalye. 

Natalya niekoľkokrát prosila zákonodarcov a veľvyslanectvo USA v Nórsku, aby intervenovali, no bezvýsledne. 

"Čo robia je, že zvyčajne pošlú list na ambasádu a ambasáda reaguje, že ‘pozorne sledujeme situáciu.‘ Ambasáda prisľúbila, že ‘prídeme na ďalší súd v apríli.‘ Písala som listy Trumpovi."

"Mojou najväčšou nádejou je, že americkí predstavitelia sa zapoja priamo," pokračovala. "Americká vláda musí zasiahnuť ... nemám žiadnu dôveru v nórske súdy. Vždy stránia Úradu starostlivosti o mládež."

Natalya varuje ostatných Američanov, aby nechodili do severnej Európy. "Vyčítam si, že som sem prišla ... ako kresťanka, vy nechcete prísť do socialistickej krajiny so svojimi deťmi ... je to nebezpečné tu v Nórsku."