shutterstock_1232034136.jpg

'Kajajte sa a verte evanjeliu' hovorí Donald Trump v posolstve na Popolcovú stredu

271
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Prezident Donald Trump a prvá dáma Melanie Trumpová vydali posolstvo prezidentského páru na Popolcovú stredu, 26. februára a ponúkli, že sa budú modliť za každého, kto zachováva Pôst. Trumpovci vo svojom posolstve zaželali "všetkým, ktorí sa zúčastnia slávenia Popolcovej stredy, pokojný deň, sprevádzaný modlitbami"

Popolcovou stredou sa začína liturgické obdobie Veľkého Pôstu, v ktorom katolíci prežívajú čas pokánia a prípravy na sviatky Veľkej noci praktizovaním modlitby, pôstu a dávania almužny. V posolstve Trumpovcov sa hovorí: "Milióny kresťanov budú dnes na čele poznačení znakom kríža. Popol, ktorým sa tento znak robí, je zároveň pozvánkou prežiť obdobie Pôstu postením sa, modlitbou a skutkami milosrdnej lásky. Táto mocná a posvätná tradícia nám pripomína našu vlastnú smrteľnosť, Kristovu spásonosnú lásku a potrebu kajať sa a ešte viac veriť evanjeliu." Prezident spolu s prvou dámou ponúkli, že sa budú modliť za každého, kto slávi Popolcovú stredu a že všetkým želajú "Pôstne putovanie, sprevádzané modlitbou". "Kiežby ste sa počas tohto požehnaného obdobia dostali bližšie k Bohu a upevnili sa vo viere."

Posolstvo k Popolcovej strede vydali Trumpovci po prvýkrát. Posledné prezidentské posolstvo k tomuto dňu vydal v roku 2016 prezident Barack Obama s prvou dámou Michelle Obamovou. K modlitbám za všetkých, ktorí dodržiavajú Pôst, pridali Obamovci ešte modlitby za "všetkých, ktorí trpia, vrátane kresťanov, ktorí pre svoju vieru podstupujú nevýslovné násilie a prenasledovanie."