Screen_Shot_2020-02-26_at_1.07.42_PM_1024_512_s_c1.png

Nórsko vzalo dieťa americkej matke a zmenilo jeho meno, aby ho nemohla nájsť

244
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Amy Jacobsen je americká matka, ktorej nórska vláda odňala jej syna Tylera v roku 2013, keď mal iba 19 mesiacov. Podľa úradov malo byť dôvodom straty opatrovníctva Amy Jacobsen, ktorá vtedy žila v Nórsku, podvýživa syna. Úrad starostlivosti o mládež nemal na výber, iba zasiahnuť. 

Príbeh nočnej mory Amy Jacobsen bol tento týždeň podrobne prediskutovaný v epizóde podcastu Jonathon Van Maren Show. Hosťom relácie bol pro-rodinný aktivista Björn Korf, kresťanský rozhlasový hlásateľ, ktorý žije v Rakúsku. Korf pomáha prevádzkovať organizáciu Postavte sa za detské práva (Step Up 4 Children’s Rights), ktorá sa zameriava na zastavenie toho, čo je v podstate štátom-sponzorované unášanie v Európe. 

"Je Američanka, ale jej otec pochádza z Nórska," povedal Korf Van Marenovi. "Keď mala trinásť rokov, rodina sa presťahovala späť do Nórska. A neskôr mala priateľa a mala chlapca menom Tyler."

Amy bola na dovolenke v Amerike s Tylerom, pokračoval Korf. Deň potom, ako sa v júli 2013 vrátila, na jej dvere zaklopala polícia a Úrad starostlivosti o mládež, aby vzali Tylera k lekárovi. Namiesto toho, aby vzali dieťa k miestnemu lekárovi, ktorý mal Tylerove lekárske záznamy, ho však vzali previezli o 60 kilometrov ďalej. Tamojší lekár zistil, že Tyler je o pol libry podvyživený s miernym deficitom vitamínu B12. To stačilo na to, aby Tylera vzali od jeho matky. 

"Majú zabránené vedieť, kde sa Tyler práve nachádza," povedal Korf. "V skutočnosti zmenili jeho meno dvakrát, aby sa uistili, že (jeho rodičia) nezistia, kde sa nachádza."

Korf povedal Van Marenovi, že sa obrátili na americké veľvyslanectvo v Osle, aby vyriešili túto záležitosť, ale pracovníci ambasády nie sú nápomocní. 

"Povedia Amy iba to, že sa musí podriadiť nórskym pravidlám a nórskym zákonom. Ale ja by som sa otočil a povedal: ‘Vydržte chvíľu ... máte tu Dohovor OSN o právach dieťaťa. Identita amerického občana je tu úplne vymazaná. Zmocnili sa dieťaťa, aby ho nenašli."

V súčasnosti na stránke CitizenGO prebieha petícia, ktorá vyzýva nórsku vláda, aby prepustila Tylera a mohol tak žiť so svojou matkou. V súčasnosti má 53 000 podpisov. Kliknutím sem pridáte svoje meno. 

Korf povedal, že poslednou nádejou Amy Jacobsen je Európsky súd pre ľudské práva. V súčasnosti súd disponuje 30 podobnými prípadmi z Nórska, ktoré stále prebiehajú. Súdny dvor už v piatich rôznych prípadoch usvedčil Nórsko z porušovania ľudských práv v oblasti starostlivosti o deti. 

Zdanlivo zrejmé zneužívanie moci zo strany nórskeho Úradu starostlivosti o mládež je bohužiaľ bežné v celej severnej Európe. Korf povedal Van Marenovi, že nielen Nórsko, ale aj Švédsko, Fínsko a ďalšie škandinávske krajiny v podstate kradnú deti ich rodičom, často z neopodstatnených dôvodov.

"Odňatia detí v Nórsku ... za posledné roky vzrástli o 70 percent," povedal. "A úrady starostlivosti o mládež každodenne vezmú štyri až päť detí." 

Len veľmi málo sekulárnych spravodajských organizácií informovalo o príbehu Amy a Tylera. Okrem LifeSiteNews o tom informovali iba portály Christian PostThe StreamChristian Broadcast Network.

"Chceme informovať ľudí," hovorí Korf. "Chceme zvyšovať povedomie."