nigerian_church_attacked_1024_512_75_s_c1.jpg

Teroristi zaútočili na nigérijské mesto, zničili kostoly a vyhnali obyvateľov

118
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Skupina údajne viac než 100 militantných teroristov, o ktorých sa predpokladá, že sú členmi islamistickej skupiny Boko Haram, zaútočila na mesto v severovýchodnej Nigérii. Teroristi tu vypálili kostoly a ďalšie budovy a donútili miestnych obyvateľov, aby utiekli z tejto oblasti. 

Správy o útoku sa líšia. Niektoré správy tvrdia, že "mnohí" ľudia boli zabití, zatiaľčo v iných vyhláseniach sa hovorí o nepotvrdených únosoch. Oficiálny predstaviteľ nigérijskej armády uviedol, že útok si vyžiadal smrť jediného vojaka. Na civilnej strane podľa neho nedošlo k žiadnym stratám. Rôzne zdroje informujú, že miestni obyvatelia boli sklamaní reakciou armády a polície. 

K útoku došlo v piatok večer v Garkide v oblasti Gombi v severovýchodnom štáte Adamawa v čase, keď sa ženy schádzali pri príležitosti výročnej Konferencie katolíckych žien. V tejto oblasti už v minulosti došlo k útokom zo strany Boko Haram a región je od mája 2013 vo vojenskom núdzovom stave.

Militanti sa objavili na asi 60 motorkách a 20 ozbrojených nákladiakoch. Vyzbrojení boli automatickými útočnými puškami a granátometmi. 

Zničených bolo minimálne päť kostolov vrátane misionárskeho kostola, ktorý mal čoskoro osláviť svoje 10. výročie, a ktorý patril pod Cirkev bratskú. 

Jeden užívateľ na Twitteri zverejnil záber, na ktorom boli štyria muži v kostole na nedeľnej bohoslužbe, napriek tomu, že budova bola vážne poškodená. 

Redakcia The Christian Post informuje: "Nigérijské bezpečnostné sily spočiatku bojovali s útočníkmi, ale museli sa stiahnuť a privolať posily. Militanti potom postupovali do susedných miest a uskutočňovali útoky. Civilisti utiekli do neďalekej horskej oblasti a do lesov." 

Skorej v piatok nigérijský šéf armádneho štábu napísal vojakom na severovýchode vyjadrujúc svoju dôveru, že čoskoro ukončia vzburu Boko Haram. 

Predseda Konferencie nigérijských katolíckych biskupov sa nedávno obrátil na západné krajiny, aby ich "informoval o zverstvách", ktorým čelia kresťania a ďalšie skupiny v Nigérii od islamských teroristov. 

Katolícki biskupi v Nigérii tvrdia, že vláda je spoluzodpovedná za vraždy kresťanov v krajine a že nerobí dosť pre to, aby pomohla dotknutým spoločenstvám. 

Femi Fani-Kayode, bývalý nigérijský minister kultúry a cestovného ruchu a minister letectva, začiatkom tohto mesiaca uviedol, že bývalý americký prezident Barack Obama a bývalí ministri zahraničia Hillary Clinton a John Kerry majú "krv ... na svojich rukách" za úlohu, ktorú zohrali pri zvolení súčasnej nigérijskej vlády. 

"To, čo Obama, John Kerry a Hilary [sic] Clinton spôsobili Nigérii, keď financovali a podporovali [Muhammada] Buhariho v prezidentských voľbách v roku 2015 a keď pomáhali Boko Haram v rokoch 2014/2015, bola číra podlosť a krv všetkých tých, ktorých zabila Buhariho vláda, jeho Fulani pasáci a Boko Haram za posledných päť rokov, je na ich rukách," uviedol Fani-Kayode na Facebooku 12. februára. Fani-Kayode ďalej nevysvetľuje, akú rolu pri zvolení Buhariho mohla zohrať Hillary Clinton, ktorá bola ministerkou zahraničia iba do roku 2013. 

Na podporu svojich tvrdení Fani-Kayode citoval nedávny rozhovor bývalého vojenského dodávateľa Eebena Barlowa, ktorého spoločnosť bola najatá na vyhladenie moslimských teroristov z Nigérie. V rozhovore Barlow tvrdí, že jedným z prvých aktov vtedajšieho nového prezidenta Buhariho v roku 2015 bolo vypovedanie jeho zmluvy. Uviedol tiež, že prezidentská kampaň Buhariho bola financovaná americkou vládou, ktorej šéfoval Obama. 

Nigéria je 12. najhoršou krajinou na svete z pohľadu prenasledovania kresťanov, uvádza organizácia Open Doors. V roku 2018 prezident Donald Trump sľúbil, že jeho administratíva bude "veľmi, veľmi tvrdo" pracovať na tom, aby ukončila toto masové zabíjanie kresťanov v Nigérii.