stella_creasy_gentrification_1024_512_75_s_c1.jpg

Pro-lifer odmieta zákaz kritizovať extrémne pro-potratovú poslankyňu parlamentu

153
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Tento týždeň sa na súde objavil britský pro-lifer, aby vzniesol námietku proti zákazu kritizovania členky parlamentu za jej propotratový extrémizmus. 

29-ročný Christian Hacking, zamestnanec pro-life Centra pre bioetickú reformu UK (CBR), sa v týchto dňoch zúčastňuje súdneho pojednávania na magistrátnom súde v Stratforde. V októbri 2019 naňho mestská rada vo Walthame vydala CPN (žiadosť o zastavenie jeho činnosti) za vystavovanie obrázkov, ktoré odhaľujú pravdu o potratoch vo volebnom obvode parlamentnej poslankyne Stelly Creasyovej.  

Na Hackingovu kampaň Creasyová zareagovala tak, že žiadala, aby polícia a miestne vládne zastupiteľstvo zasiahli a zabránili tak Hackingovi a miestnym dobrovoľníkom kritizovať jej extrémne návrhy, súvisiace s potratmi, vo Walthamstowe, severovýchodnom okrese Londýna. Ich kampaň zahŕňa veľkoplošné bilboardy s obrázkami nenarodených bábätiek, ako aj tag #Stopstella. Podľa British Christian Concern je súdny príkaz, vydaný Hackingovi, prvým "širším obmedzením vystavovania lekársky overených obrázkov nenarodených a potratených bábätiek". Mestská rada vo Walthame tvrdí, že tieto obrázky sú zodpovedné za "neracionálne správanie, svojou povahou trvalé" a za "škodlivý vplyv na kvalitu života druhých ľudí".

Polícia však napriek všetkému proti CBR nezakročila, pretože, ako sa vyjadrili jej predstavitelia, nikto sa nedopustil žiadneho trestného činu. Po prvýkrát sa stalo, že členovi skupiny, ktorá v Londýne a po celom UK vystavuje plagáty nenarodených bábätiek, bol vydaný zákaz činnosti. V roku 2012 boli zakladatelia CBR v UK zatknutí v Brightone za vystavovanie rovnakých obrázkov. Sudca ich však prepustil s tým, že sú nevinní a vyhlásil, že "nie je presvedčený o tom, že by tieto obrázky niekoho ohrozovali, urážali alebo poškodzovali". Hackingovi právnici na súde argumentovali tým, že každý má právo slobodne vyjadriť svoj názor: "Toto právo znamená, že každý sa môže slobodne pridŕžať svojho názoru, prijímať a šíriť informácie a myšlienky bez rušivého zasahovania verejnej autority." 

Stella Creasy napomáhala zavádzaniu potratovej politiky v pro-life Severnom Írsku, využívajúc zablokovanie vládnej koalície, ktorá sa v tom čase rozdelila napoly.