Uk mom vs transgender

Britská matka na súde, lebo nazvala transgender aktivistku mužom. Čoho sa dopustila?

207
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Matka dvoch detí z Veľkej Británie, ktorá bola v roku 2018 zatknutá za to, že údajne nazvala transgender ženu mužom na sociálnych sieťach, je momentálne súdená za prečin - konkrétne za "použitie verejnej komunikačnej siete na spôsobenie nepríjemností a úzkosti," informoval denník Daily Mail

Aké je pozadie príbehu? 

Traja policajti zadržali Kate Scottow z mesta Hitchin v jej dome a následne s ňou spravili výsluch na policajnej stanici 1. decembra 2018 v súvislosti s výmenou názorov s transgender aktivistkou Stephanie Hayden na Twitteri. 

"Traja policajti ma zatkli doma, pred očami mojej 10-ročnej autistickej dcéry a v čase, keď som kojila svojho 20-mesačného syna," napísala Scottow v online diskusii podľa informácií Daily Mail. "Následne ma 7 hodín zadržiavali v cele, kde som nemala žiadne hygienické potreby (ktoré som si vyžadovala). Potom ma vypočúvali a neskôr ma prepustili na vyšetrovanie ... Bola som zatknutá za obťažovanie a nenávistnú komunikáciu, pretože som niekoho spochybnila a nesprávne označila na Twitteri."

V tom čase si od nej vzali jej fotografiu, DNA a odtlačky prstov - a úrady jej tiež vzali mobil a laptop. 

Miestna polícia potvrdila zatknutie, informoval denník, a uviedla, že "všetky správy o nenávistnej komunikácií berieme vážne." Kate Scottow bola obvinená z nenávistnej komunikácie koncom minulého leta. 

Čo sa odohráva na súde?

Hayden uviedla, že žalovaná ju označila za "jeho" alebo "jemu" počas časového úseku "závažného online zneužívania", uviedol denník. Daily Mail ďalej dodáva, že transgender aktivistka sa súdi aj s ďalšími ľuďmi. 

"Súdim sa, dvíham svoje ruky," povedala Hayden počas krížového výsluchu, uviedol denník. "Používam zákon, ak mám pocit, že ho mám použiť. Toto je právo, ktoré mám ako občianka tejto krajiny. Nemôžem vám povedať koľkokrát, pretože, celkom úprimne povedané, bolo to viackrát." 

Právnik obžalovanej tiež uviedol, že Hayden bola na trestnom súde 11 krát za 21 priestupkov a strávila šesť mesiacov vo väzení za podvodné získanie majetku, poznamenáva denník. 

Scottow tiež obvinila Hayden z rasistického príspevku na Twitteri. Hayden následne kontaktovala zamestnanca z univerzity, na ktorú chodí žalovaná, aby vyjadrila svoje znepokojenie, uviedol denník. 

Okrem toho, keď polícia vypočúvala Kate Scottow v jej dome, Scottow označila Hayden za "jeho" - a policajní dôstojníci ju opravili a Scottow sa potom ospravedlnila, informoval Daily Mail.