free speach ban

Verejné homofóbne poznámky by vás po novom mohli dostať vo Švajčiarsku do väzenia

164
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Zmena antidiskriminačného zákona vo Švajčiarsku podľa New York Times znamená, že verejné komentáre, ktoré sa budú považovať za homofóbne, môžu privodiť porušovateľovi zákona až trojročné väzenie. 

Väčšina voličov podporila referendum o doplnení sexuálnej orientácie na zoznam chránených kategórií spadajúcich pod zákon, ktorý už dnes chráni rasu, etnicitu a náboženstvo. 

Oponenti zmeny sa obávajú, že to porušuje právo na slobodu prejavu. Redakcia The Times informovala:

Oponenti však tvrdili, že takéto rozšírenie je v rozpore so slobodou prejavu a že by mali mať možnosť vyjadrovať verejne svoje názory na homosexualitu. Zhromaždili 50 000 podpisov potrebných na vykonanie národného referenda.

Výbor proti referendu s názvom "Nie cenzúre" argumentoval na svojej stránke, že švajčiarski občania majú právo "vyjadrovať názory, ktoré sa nemusia páčiť každému". 

"Zahŕňa to aj obhajobu názorov, ktoré dráždia alebo sa odchyľujú od hlavného prúdu," píše sa na webstránke. 

Obhajcovia zmeny hovoria, že sa nezameriavajú na verejný prejav a ich cieľom je trestať ten prejav, ktorý je "urážajúci" alebo "propaguje nenávisť" a nie sú proti diskusii na tému sexuality a práv LGBTQ. Zdôrazňujú príklady násilného alebo výhražného homofóbneho prejavu, ktorý je nutné obmedziť. 

"Vo Švajčiarsku je napríklad možné verejne povedať: 'Upáľte gejov, lesbičky musia byť znásilnené' a to bez akýchkoľvek obáv," povedala Caroline Dayer, ktorú v The Times označili za expertku a výskumníčku v oblasti prevencie násilia a diskriminácie. 

Táto zmena je prinajmenšom čiastočne reakciou na naliehanie Rady OSN pre ľudské práva v roku 2017, aby sa prijímali zákony chrániace LGBTQ ľudí pred nenávistnými prejavmi. 

Partnerstvá osôb rovnakého pohlavia sú vo Švajčiarsku legálne, homosexuálne manželstvá však nie. Podľa Medzinárodnej asociácie lesbičiek, homosexuálov, bisexuálov, trans a intersexálov sa Švajčiarsko nachádza v spodnej polovici európskeho rebríčka (27. zo 49 krajín) z hľadiska práv LGBTQ.