cq5dam.thumbnail.cropped.1500.844.jpeg

Kresťania prenasledovaní v Nigérii uprostred ohlušujúceho ticha

185
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Katolícky kňaz v Nigérii zverejnil výzvu medzinárodnej komunite, aby venovala pozornosť a podnikla kroky, pretože kresťania sú v jeho vlastnej krajine prenasledovaní a vraždení. 

"Každý deň," hovorí otec Joseph Bature Fidelis z diecézy Maiduguri, "sú na uliciach vraždení naši bratia a sestry." 

V dramatickej výzve smerovanej k pápežskej nadácií "Aid to the Church in Need" (Pomoc Cirkvi v núdzi) otec Fidelis hovorí, že situácia veriacich sa v severnej Nigérií naďalej zhoršuje, keď na nich útočia islamskí radikáli. 

Jeho posledná výzva nasleduje po únose štyroch mladých seminaristov v meste Kaduna v severozápadnej Nigérii.

Je to posledný z mnohých útokov a vrážd na tunajších kresťanov. Odhaduje sa, že v roku 2019 bolo zavraždených 1 000 nigérijských kresťanov kvôli ich samotnej viere. Od roku 2015 je to už vyše 6 000. 

Vo svojom video-posolstve otec Fidelis precítene prosí: "Žiadam taliansku vládu, krajinu, v ktorej som študoval, a všetky európske vlády, aby vyvíjali tlak na našu vládu, aby urobila niečo, čím nás ochráni."

Hoci vláda Muhammadu Buhariho tvrdí, že prijala množstvo bezpečnostných opatrení na ochranu kresťanov v tejto oblasti, zdá sa, že nie je schopná zaručiť bezpečnosť a zabrániť neustálemu násiliu a dokonca aj protikresťanským masakrom.

Podľa otca Fidelisa je preto podpora a zásah európskych vlád nevyhnutný: "V opačnom prípade sa vystavujeme riziku vyhladenia. Naši ľudia obrovsky trpia. Prosím, pomôžte nám nemlčaním čeliac tomuto obrovskému vyhubeniu, ktoré sa mlčky odohráva."

Nadácia "Aid to the Church in Need" sa zaviazala konať a šíriť tieto správy prostredníctvom talianskych médií a prosí o modlitby a konkrétnu pomoc pre semináre v krajine. 

Pomoc bude určená najmä Semináru dobrého pastiera (Good Shepherd Seminary) v meste Maiduguri, ktoré má v súčasnosti 53 seminaristov a, ako hovorí otec Fidelis, nachádza sa v oblasti "kde človek riskuje život každý deň len preto, že je kresťanom"