YouTube_logo_810_500_75_s_c1.jpg

Odhalené dokumenty: Google cenzuruje konzervatívcov, aby upokojil tlak ľavičiarov

170
Milko Kostovič
AltKAT

Internetový gigant Google dlho čelil obvineniam zo zaujatia voči konzervatívcom. Pripravovaná kniha cituje dokumenty, ktoré potvrdzujú, že Google podniká kroky proti pravicovému obsahu v priamej reakcii na sťažnosti ľavicových aktivistov. 

Skúsený investigatívny reportér Peter Hasson je autorom knihy Manipulátori: Facebook, Google, Twitter a vojna veľkých technologických spoločností s konzervatívcami, ktorá bude vydaná budúci týždeň. Magazín Federalist zverejnil úryvok z knihy, v ktorom sú uvedené Hassonom získané maily, ktoré vnášajú svetlo na to, ako Google robí takéto rozhodnutia. 

Jednu emailovú komunikáciu začína reportér z Guardianu, ktorý píše zástupkyni Google pre vzťahy s verejnosťou o niekoľkých videách YouTube. Tieto videá označila krajne-ľavicová organizácia Southern Poverty Law Center (SPLC) za problematické, vrátane jedného, ktoré "si robilo srandu z rozdielov medzi pohlaviami". Hasson píše, že hovorkyňa spoločnosti Google reagovala "okamžitými rozhodnutiami" v "priamej reakcii na mediálne otázky" a spoločnosť demonetizovala videá. 

"Takto by ten proces nemal fungovať - a určite to nie je tak, ako Google tvrdí, že tento proces funguje," argumentuje Hasson. "Zástupcovia pre vzťahy s verejnosťou majú vysvetľovať proces cenzúry, a nie ho diktovať, aby potešili liberálnych reportérov. Komunikácia tiež poukazuje na to, ako ľavicové záujmové skupiny s nečestnou históriou (ako napr. SPLC) spolupracujú s liberálnymi reportérmi, aby vyvíjali nátlak na veľké technologické spoločnosti s cieľom umlčať pravicové hlasy."

Hasson ďalej upozorňuje na hlboký dvojitý meter, keď Google súčasne podporuje ľavicové posolstvá prostredníctvom svojho programu Creators for Change, ktorý propaguje ľavicové osobnosti na YouTube.

Medzi príjemcov podpory patrí Amani Al-Khatahtbeh, ktorá tvrdila, že útoky z 11. septembra 2001 na Spojené štáty boli "prácou zvnútra"; anti-izraelského aktivistu Subhi Taha; a aktivistu za otvorené hranice Yasmany Del Reala. 

Konzervatívci boli už dlho obozretní voči YouTube kvôli opakujúcim sa prípadom zjavnej ľavicovej diskriminácie zo strany video-giganta a jeho materskej spoločnosti Google. YouTube vymazal investigatívne zábery pro-life skupiny Live Action, cenzuroval diskusiu o transgenderizme a duševných chorobách, obmedzil vzdelávacie videá konzervatívneho učenca Dennisa Pragera o falošných pretvárkach "obsahu pre dospelých", a veľa ďalších

"Možno súhlasíte s týmito posolstvami; možno nie. Ale o to nejde," tvrdí Hasson. "Ide o videá, ktoré by ste mohli očakávať od ľavicových záujmových skupín či médií. Nejde o videá, ktoré vytvára politicky neutrálna firma."