Oxford

Brilantná odpoveď profesora študentom, žiadajúcim ihneď prestať využívať fosílne palivá

605
Zuzana Smatanová
AltKAT

Profesor zo St. John's College, Oxford University, uštedril protestujúcim študentom brilantnú lekciu v prinášaní osobnej obety.

Podľa univerzitných novín ´obsadili´ oxfordskí študenti St. John's College na protest proti investíciam školy do fosílnych palív (fosílne palivo: uhlie, zemný plyn a ropa). Tucty študentov sa údajne utáborili pri hlavnom vchode s tabuľami a banermi a prehlásili, že tam zostanú, kým nesplnia ich požiadavky. Profesor Andrew Parker, ktorý je zároveň aj manažérom finančných záležitostí univerzity, obdržal list od dvoch študentov, ktorí sa dožadovali stretnutia za účelom prediskutovania svojich požiadaviek - vrátane odstavenia školy od nutnosti využívať fosílne palivá. Jeho rýchla odpoveď však určite nebola z tých, aké si predstavovali. 

Londýnske The Times situáciu popisujú takto:

"Dvaja študenti zo St John's College napísali Andrew Parkerovi, hlavnému kvestorovi univerzity, a požiadali ho o prediskutovanie požiadaviek protestujúcich študentov, v ktorých "deklarujú krízový stav atmosféry a požadujú okamžite prestať s využívaním fosílnych palív". Tvrdia, že ich fakulta, najbohatšia v Oxforde, investuje 8 miliónov libier z celkovej dotácie 551 miliónov do BP a Shell.

Profesor Parker zareagoval s provokatívnou ponukou: "Nedokážem tak rýchlo zariadiť žiadne odpojenie, no môžem zariadiť to, že sa v celej fakulte, aj v ubytovacích priestoroch okamžite vypne diaľkové kúrenie. Dajte mi prosím vedieť, či s týmto riešením súhlasíte."

 Podľa The Times jeden zo študentov odpísal, že on by na svojej požiadavke trval, no skritizoval Parkera, že celú vec neberie vážne. Parker zareagoval: "Máš pravdu, ´provokujem´, no zároveň vo vás podnecujem logické myslenie, aspoň dúfam. Od iných vždy až príliš ľahko žiadate veci, ktoré vás osobne nič nestoja. Otázka teda znie, či ste spolu s ostatnými pripravení aj osobne niečo obetovať, aby ste dosiahli cieľ, ktorým má byť zlepšenie životného prostredia (teda predpokladám, že to je cieľ)." 

Študent evidentne pokračoval v požiadavkách, pretože organizátor protestu, študent posledného ročníka s príhodným menom Fergus Green (zelený) označil Parkerov návrh za "krajne nebezpečný". Green sa rozčuľuje: "Od kvestora je to nevhodná a ľahkomyselná odpoveď. Mysleli sme si, že povedieme zrelú debatu. Je predsa január, a bolo by krajne nebezpečné vypnúť diaľkové kúrenie."

Samozrejme, že by to bolo "krajne nebezpečné" - to je pravda. Presne k tomu však Parker svojím ´provokatívnym´ návrhom smeroval: odstavenie plynového kúrenia by totiž protestujúcich osobne niečo stálo - prišli by o pohodlie v teple. Preto sa aj v druhej časti svojej odpovede pýta, či sú "študenti spolu s ostatnými pripravení za svoju vec aj osobne niečo obetovať". 

HotAir poznamenáva, že v St. John´s College, sa v malom rozmere odohralo to, čo sa vo veľkom deje na celom svete. Tínedžerská tvár hnutia proti používaniu fosílnych palív, Greta Thunberg, nedávno požadovala "real zero" (úplne nulové) emisie, a začať s tým ihneď. Riadiť sa jej radou by v tomto konkrétnom prípade znamenalo odstaviť uprostred zimy plyn, ktorým sa vykuruje kampus. Nebolo by to iba "krajne nebezpečné", ale pre milióny ľudí by to bola priam katastrofa. Stavím sa, že organizátor protestu Fergus Green si aj napriek tomu myslí, že práve Greta je plnohodnotnou stránkou "zrelej diskusie". Reakcia profesora Parkera však v každom prípade jasne poukazuje na fakt, že tu nejde o hru. Keby sa totiž prestali používať fosílne palivá, reálnych ľudí by to v reálnom živote ´stálo´ veľmi veľa.