TineNys2.png

Lekári pristúpili k eutanázii 38-ročnej ženy s depresiou namiesto toho, aby ju liečili

402
Milko Kostovič
Kultúra smrti

V Belgicku momentálne prebieha trestné konanie voči trom lekárom, ktorí mali asistovať pri údajnej nezákonnej eutanázii v roku 2010. Jedná sa o prvý prípad, keď boli lekári obvinení z nezákonnej smrti od legalizácie eutanázie v roku 2002. Mená obvinených lekárov zazneli aj v médiách: Joris Van Hove - lekár, ktorý podal smrteľnú injekciu; Frank de Greef - obvodný lekár a Godelieve Theinpont - psychiatrička. 

Po deviatich rokoch opletačiek s úradmi sa rodičom a dvom sestrám obete podarilo podať obžalobu. Prokuratúra tvrdí, že obžalovaní lekári nedodržali predpísané usmernenia pre eutanáziu v Belgicku. Tine Nys mala 38 rokov, keď zomrela, obklopená svojou rodinou. Lekári tvrdia, že Tine trpela "vážnou a nevyliečiteľnou poruchou". V jej prípade sa to považovalo za neznesiteľné psychologické utrpenie.

Objavilo sa niekoľko prekvapivých faktov.

Príbeh Tine Nys sa stával smutnejším každým ďalším svedectvom. Od svojej rodiny bola odcudzená už niekoľko rokov. Vo svojich vzťahoch zažila násilie, podstúpila potrat a pracovala ako prostitútka. "Všetko v jej živote skončilo neúspechom," uviedla Dr. Thienpoint, ktorá jej diagnostikovala autizmus krátko pred jej smrťou. 

Hlavný právnik rodičov a dvoch sestier Tine bol nútený odstúpiť kvôli jasnému konfliktu záujmov. Predseda belgickej posudkovej komisie Wim Distelmans objasnil, že Fernand Keuleneer bol nehlasujúcim členom posudkovej komisie v prípade Tine. Je zarážajúce, ako si mohol právnik vôbec myslieť, že to bolo akceptovateľné. Pán Keuleneer bol medzitým nahradený iným právnikom, Jorisom Van Cauterom. 

Akým spôsobom lekári porušili belgický zákon o eutanázii bolo jasnejšie. Tine požiadala doktora de Greefa o list schvaľujúci eutanáziu, no ten to odmietol. Tak sa vybrala k skupine LEIF, ktorá zabezpečuje ochotných lekárov a našla Dr. van Hova. Dr. van Hove navštívil Dr. de Greefa večer 27. apríla 2010 o 20:00 a požiadal ho, aby podpísal dokument. Je zrejmé, že de Greef nepochopil, čo podpisuje, pretože tvrdil, že bol šokovaný, keď sa dozvedel, že Tine krátko na to podstúpila eutanáziu. 

Toto konanie spôsobilo porušenie podmienok, ktoré chránia lekárov pred stíhaním za vraždu v Belgicku. Po prvé, Dr. van Hove falošne uviedol Dr. de Greefa ako prvého lekára potvrdzujúceho to, že Tine bola oprávnená podstúpiť eutanáziu. Po druhé, komisia dostala spomínané dokumenty takmer o štyri týždne neskôr 

Toto znepokojuje lekárov schvaľujúcich eutanáziu. Jeden lekár sa pre belgické noviny De Morgen vyjadril: "Budete ako lekár vykonávať eutanáziu, ak viete, že tým riskujete to, že budete stíhaný za úmyselnú vraždu? Len preto, že oprávnenie k eutanázii nedorazilo ku komisii v rámci štyroch dní?"

V médiách zazneli reportáže o temnom pozadí Dr. Jorisa van Hova. Dr. Hove bol napr. súdený za jazdu pod vplyvom alkoholu a tiež za falšovanie. V roku 2017 bol usvedčený z obťažovania mladých mužských pacientov. Bolo jeho problémové pozadie dôvodom, prečo sa začal venovať eutanázii? (V ten osudný večer sa musel ponáhľať, aby mohol vykonať ďalšiu eutanáziu.) Viac svetla na tento prípad možno vrhnú ďalšie svedectvá. Holandská lekárska komisia proti nemu začala disciplinárne konanie.

Dr. van Hove priznal, že nikdy predtým nevykonal eutanáziu kvôli psychickému utrpeniu a že bol ľahkovážny. Nedokončil svoj výcvik "koniec života" a nepodarilo sa mu správne podať smrteľnú injekciu. Nemal stojan na infúziu a vrecko spadlo na tvár pacientky, keď sa lúčila so svojou rodinou. Zabudol priniesť prázdny úmrtný list. Bolo to ako požiadať Mr. Beana o vykonanie eutanázie. 

Dr. van Hove však súdu povedal, že proces eutanázie sa uskutočnil v rámci zákona. Protestoval, že samotná skutočnosť, že prípad sa dostal do štádia trestného stíhania, je víťazstvom "tajnej agendy" Katolíckej cirkvi. 

Obvodný lekár Frank de Greef sám seba vykresľoval ako obeť očarujúcej, ale manipulatívnej mladej ženy a jej rozhnevaných príbuzných. Keď jej lekárka Thienpoint diagnostikovala autizmus, bol šokovaný. "Keď som uvidel túto diagnózu, pomyslel som si: Aký hlúpy človek som bol? Keď sa nad tým spätne zamyslíme, všetko sa dá vysvetliť týmto autizmom. Tine bola okúzľujúca a intelektuálna, ale tiež manipulatívna a vyhľadávala konflikt."

Súd pokračuje.