IMG_2299_(1)_810_500_75_s_c1.jpg

Kandidát na lídra kanadských konzervatívcov: Potrat nie je zdravotná starostlivosť

151
Milko Kostovič
Kultúra života

Kandidát ašpirujúci dostať sa do čela kanadskej Konzervatívne strany vyvolal šok naprieč médiami a bol označený za "fanatika" po tom, čo v národnej televízií uviedol, že byť "homosexuálom" je voľbou a že potrat nie je zdravotnou starostlivosťou. 

Pro-lifer Richard Décarie z Quebecu však povedal, že ľudia mu v súkromí vyjadrujú tieto názory, ktoré on hovorí verejne. Zároveň si tiež myslí, že si títo ľudia zaslúžia, aby ich bolo počuť v rámci Konzervatívnej strany. 

Décarie, poradca pre strategickú komunikáciu, bol zástupcom náčelníka štábu Stephena Harpera, keď bývalý premiér bol lídrom kanadskej oficiálnej opozície. Bol tiež náčelníkom štábu a vyšším poradcom Jeana Charesta, keď bol premiérom v Quebecu. 

Décarie povedal Evanovi Solomonovi v programe Power Play, že sa chystá vstúpiť do kandidátskeho boja ako sociálny konzervatívec. Bývalý líder Andrew Scheer "neobhajoval" svoje sociálno-konzervatívne názory na "manželstvá" rovnakého pohlavia a potraty "a tu sa začal problém. ... Myslím si, že ak ste sociálny konzervatívec a táto téma je súčasťou konzervatívneho spektra, musíte sa tým zaoberať," povedal. 

Brad Trost, bývalý poslanec provincie Saskatchewan a pro-life obhajca, ktorý skončil na štvrtom mieste počas straníckeho súboja v roku 2017, vedie kampaň pre Décarieho. 

Na základe nových prísnych pravidiel strany musia mať kandidáti podporu 3 000 osôb, ktoré boli členmi strany 21 dní predtým, ako podpísali nominačné listiny kandidáta, s 1 000 podpismi do 27. februára a zvyškom do 25. marca. Kandidáti tiež musia zložiť vstupný poplatok vo výške 200 000 dolárov a záruku 100 000 dolárov. 

Décarie povedal Solomonovi, že vypustí potraty z verejne financovaných programov zdravotného poistenia, pretože "nejde o zdravotnú starostlivosť"

Ďalej povedal, že "podľa môjho názoru je manželstvo výlučne medzi mužom a ženou". 

Keď sa Solomon viac zaujímal o posledný bod, Décarie poznamenal: "Myslím si, že LGBTQ je liberálny pojem. Nehovorím o ľuďoch týmto spôsobom, hovorím o osobách a myslím si, že všetci potrebujeme plnú úctu voči tomu, že sme ľudskými bytosťami." 

Myslíte si, že (byť homosexuálom) je voľbou, alebo si myslíte, že je za tým biológia?" spýtal sa Solomon. 

"Myslím si, že ide o voľbu," povedal Décarie. "Ako sa ľudia správajú, je jedna vec. Myslím si, že vláda je zodpovedná za podporu tradičných hodnôt, ktoré sme vyznávali v ostatných rokoch. Tento druh sociálno-konzervatívnych otázok by som chcel predkladať ako líder."

Décarie si musí uvedomiť, že "ho vytláča na okraj jeho vlastná strana," povedal Solomon. 

Na straníckom zhromaždení v roku 2016 delegáti hlasovali v pomere 1 036 - 462 za opustenie dlhoročnej politiky Konzervatívnej strany, ktorá definovala manželstvo ako "zväzok jedného muža a jednej ženy"

Décarie však povedal, že hovoril s mnohými Kanaďanmi, ktorí zdieľajú jeho názory.

"Keď hovoríte medzi štyrmi očami, povedia vám realitu ich vlastného života," povedal. 

"Zažil som množstvo diskusií, kde ľudia hovoria jedno verejne a niečo iné v súkromí, takže si myslím, že je dôležité, aby bolo v strane počuť tento hlas, ktorý bohužiaľ nepočuť." 

Décarie tento postoj zopakoval v programe Power & Politics s moderátorkou Vassy Kapelos. 

Zopakoval tiež, že potraty by sa nemali financovať z verejných zdrojov. 

Vrcholní predstavitelia konzervatívcov vzápätí zavrhli jeho názory. Našli sa dokonca takí, ktorí žiadali, aby Décarie nemohol kandidovať kvôli názorom, ktoré stratég konzervatívcov Korey Teneycke označil za "otvorene fanatické". 

Brad Trost však naznačil, že "veľa ľudí je znepokojených z toho, že Richardovi sa darí veľmi dobre v súboji kandidátov." 

Décarieho vyhlásenia odsúdil aj konzervatívny poslanec Pierre Poilievre, ktorý sa vo štvrtok nečakane stiahol z boja a podporil bývalého poslanca z Nového Škótska Petera MacKaya, ktorý na Twitteri napísal: "Byť homosexuálom nie je voľba a nikto by nemal kandidovať za lídra na základe programu, ktorý sa snaží obmedziť ťažko vybojované práva."

Michelle Rempel Garner, poslankyňa z Calgary, ktorá údajne zvažuje kandidatúru, na Twitteri uviedla, že pod Décariem by nepracovala. 

Poslanec z Alberty Garnett Genuis, ktorý hlasoval za pro-life návrhy, označil Décarieho na Twitteri za neznámu bytosť, ktorá sa vydala "ľahkou cestou ku sláve". 

Genuis sa tiež objavil v programe Power Play s kandidátkou na poslankyňu Marilyn Gladu, aby ďalej diskutovali o tejto záležitosti. 

Marilyn Gladu sa vyjadrila, že potenciálni kandidáti musia "dodržiavať stranícku politiku", hoci uviedla, že "sociálni konzervatívci majú v strane svoje miesto", a že "na ich názoroch nie je nič zlé ... je to o tom, ako sa ku sebe správame". 

"On nevyhrá, to je základ," poznamenal Genuis. 

Pokiaľ ide o "manželstvá" rovnakého pohlavia, konzervatívci budú podľa Genuisa "vo všeobecnosti podporovať zachovanie občianskeho inštitútu manželstva pre všetky páry, heterosexuálne a homosexuálne páry", hoci môžu "v rámci svojich tradícií viery zastávať náboženské definície manželstva v tomto kontexte, ktoré sú trochu iné."

Décarie sa v rozhovore vyjadril, že robí veci krok za krokom. 

"Poďme debatovať v rámci strany. Ak jedna tretina členov strany súhlasí s mojou pozíciou, uvidíme to počas kampane a bude tu debata sama o sebe. Ak potom vyhrám, uvidíme, kde sa dostaneme ako oficiálna opozícia," uviedol. 

Denník The National Post medzičasom informoval, že poslanec Derek Sloan z Ontária je ďalším sociálnym konzervatívcom, ktorý tento týždeň oznámil, že plánuje kandidovať za lídra strany. 

Kampaň Život nalieha na Kanaďanov, aby sa do 17. apríla stali členmi Konzervatívnej strany a mohli tak hlasovať v straníckych voľbách.