PopeFrancis_with_Bible_CNA_.jpg

Pápež František odporúča mať kvôli každodennej inšpirácii Bibliu stále po ruke

130
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Minulú nedeľu kázal pápež František o sile a moci Božieho slova v Písme, ktoré mení život a každého povzbudzoval, aby mal pre každodennú inšpiráciu Bibliu vždy na dosah ruky.

"Dajme vo svojom živote priestor Božiemu slovu. Každý deň si prečítajme jeden alebo dva verše z Biblie. Začnime evanjeliom: nechávajme si ho otvorené na stole, nosme ho vo vrecku, čítajme si ho na mobile, a nechajme sa ním denne inšpirovať", povedal pápež František počas svojej homílie 26. januára. "Pán ti dáva svoje slovo, a ty ho môžeš prijať ako ľúbostný list, ktorý ti píše, aby si si uvedomil, že je na tvojej strane. Jeho slovo upokojuje a povzbudzuje. Je nám však zároveň aj výzvou, vyslobodzuje nás z otroctva našej vlastnej sebeckosti a povoláva nás k obráteniu. Jeho slovo má totiž moc zmeniť náš život a vyviesť nás z temnoty do svetla."

Prvú nedeľu Božieho slova uviedol do platnosti pápež František počas svätej omše v Bazilike sv. Petra. Ustanovil, že nedeľa Božieho slova sa bude každoročne sláviť tretiu nedeľu v období ´cez rok´

"Poďme v túto prvú nedeľu Božieho slova ku koreňom jeho ohlasovania; k samotnému zdroju slova života. potrebujeme jeho slovo, aby sme medzi tisícmi iných slov v každodennom živote dokázali rozpoznať slovo, ktoré nám nehovorí o veciach, ale o živote." Pápež reaguje na Ježišovo kázanie v Matúšovom evanjeliu: "Kajajte sa, lebo sa priblížilo Božie kráľovstvo". "Teraz už rozumieme tomu, čo od nás Ježiš chce: "Kajajte sa", inými slovami "Zmeňte svoj život." Zmeňme svoj život; začnime žiť iným spôsobom. Čas, kedy si žil iba pre seba, je preč; nastal čas žiť s Bohom a pre Boha, s druhými a pre druhých, s láskou a pre lásku. Dnes Ježiš hovorí tie isté slová aj tebe."

Pápež spomenul, že Ježiš začal kázať na predmestí Galileje a "prešiel všetkými oblasťami tohto regiónu". Preto sa Kristus nebojí objavovať zložitý terén ani v našom srdci. "V tomto je pre nás posolstvo: slovo spásy nevyhľadáva nedotknuté, čisté a bezpečné miesta. Namiesto toho vždy vchádza do temných, zapadnutých miest v našom živote. Z času na čas chce Boh nazrieť presne do tých miest, o ktorých si myslíme, že tam nikdy nevkročí. A predsa sme to často my sami, kto mu zabuchneme dvere pred nosom, uprednostňujúc tak zmätok, svoju temnú stránku a svoje skryté druhé ja. To všetko držíme zamknuté vo svojom vnútri, prichádzame pred Pána s navyknutými modlitbami a s obavou, aby nám jeho pravda nerozbúrila srdce."

Počas sv. omše bola na oltári socha Panny Márie z Knocku v Írsku, pretože Cirkev slávila 140. výročie tohto mariánskeho zjavenia. Pápež František túto sochu posvätil keď navštívil írsku mariánsku svätyňu počas Svetového stretnutia rodín v roku 2018. 

Do Svätopeterskej baziliky sa na nedeľu Božieho slova presunuli aj relikvie sv. Timoteja. Na konci sv. omše rozdal pápež František ľuďom 40 výtlačkov Biblie ako symbolické gesto.

"Aby sme nasledovali Ježiša nestačí len robiť dobré skutky, ale ho treba denne aj počúvať. On, ktorý nás pozná najlepšie a miluje nás v absolútnej plnosti, nás vedie k tomu, aby sme zatiahli na hlbinu života. Zistíme, že Boh je nám stále nablízku, rozháňa temnotu v našom vnútri a s nesmiernou láskou nás vedie do hlbokých vôd."