Oakcrest.jpg

Pochod za život 2020: "Pro-Life znamená Pro-Woman"

239
Milko Kostovič
Kultúra života

Dav odhadovaný na najmenej desiatky tisíc ľudí zaplavil washingtonský park National Mall pri príležitosti Pochodu za život. 

Každoročné zhromaždenie láka pro-life zástancov zo všetkých kútov USA a zahraničných krajín do hlavného mesta Spojených štátov, Washingtonu. Podujatie sa koná pri príležitosti výročia rozhodnutia Najvyššieho súdu USA z 22. januára 1973, ktoré zlegalizovalo potraty. 

Pochod bol odštartovaný zhromaždením v parku National Mall, kde sa prezident Donald Trump stal prvým americkým prezidentom, ktorý vystúpil na tomto pochode. Urobil tak v čase, keď Demokrati obhajovali jeho impeachment v americkom senáte. 

"Nenarodené deti nemali nikdy silnejšieho obhajcu v Bielom dome," uviedol Trump. "Každý život prináša lásku do tohto sveta. Každé dieťa prináša radosť do rodiny. Každý človek si zaslúži ochranu."

Prezident priblížil nedávne úsilie niektorých štátov rozšíriť potraty, aby sa týkali všetkých deviatich mesiacov tehotenstva. Vypichol legislatívu prijatú v minulom roku v New Yorku, ako aj kontroverzné pripomienky guvernéra Virgínie Ralpha Northama (demokrat). 

K Trumpovi sa pripojili na pódiu senátor Mike Lee (republikán z Utahu), predsedkyňa pochodu Jeanne Mancini, Marjorie Dannenfelser z organizácie Susan B. Anthony List, senátor James Lankford (republikán z Oklahomy) a ďalší. 

Medzi ďalším rečníkmi boli politici z oboch strán: prvá dáma Louisiany Donna Bel Edwards; republikán Steve Scalise z Louisiany; demokratická senátorka Katarina Jackson z Louisiany; poslanec Chris Smith z New Jersey a Marjorie Dannenfelser, predsedkyňa pro-life skupiny Susan B. Anthony List a spolupredsedníčka pro-life koalície Trump 2020.

"Dnes, ako prezident Spojených štátov, som skutočne hrdý, že tu stojím s vami," povedal Trump na zhromaždení a poznamenal, že Pochod mal "za cieľ obhajovať právo každého dieťaťa, narodeného i nenarodeného, naplniť ich Bohom-daný potenciál." 

"Každé dieťa je vzácnym a posvätným darom od Boha," povedal. 

Po prejavoch z hlavného pódia sa začal samotný pochod, ktorý postupoval až k parku National Mall smerom k Najvyššiemu súdu. 

Niesť obrovský banner Pochod za život na čele davu sa považuje za privilégium, ktoré sa udeľuje každoročne inej skupine. 

V roku 2020 viedli pochod študentky z Oakcrest School z Virgínie - katolíckej dievčenskej strednej a vysokej školy. Správcovia školy uviedli, že škola má dlhú históriu podpory života a každoročne sa zúčastňuje na pochode, pričom vyučovanie sa na jeden zastavuje, aby sa študenti a učitelia mohli zúčastniť pochodu. Banner niesli členky školského študentského klubu Respect Life Club. 

Za študentkami z Oakcrestu niesli vlajky študenti z kresťanskej univerzity v Colorade. Odhaduje sa, že desiatky tisíc pochodujúcich sa presunuli z parku National Mall smerom k Najvyššiemu súdu na Capitol Hill, kde sa zhromaždilo niekoľko stoviek demonštrantov podporujúcich potraty. 

Teraz, vo svojom štyridsiatom siedmom roku, bola téma Pochodu 2020: "Život zmocňuje: Pro-Life je Pro-Woman". Táto téma bola vybraná pri príležitosti stého výročia práva žien voliť v Spojených štátoch ratifikáciou 19. dodatku v roku 1920 a má za cieľ čeliť naratívu obhajcov potratov, podľa ktorých potraty "zmocňujú" ženy. 

Jeanne Mancini, predsedkyňa Pochodu za život, sa pre redakciu CNA vyjadrila, keď bol téma oznámená, že "sme si ju primárne vybrali z dôvodu stého výročia" a aby sme ukázali, že skutočné "zmocnenie" žien znamená oceniť životy matiek a ich nenarodených detí. 

V úvodníku Mancini uviedla, že "potraty nezlepšujú životy žien a na rozdiel od mnohých, ktoré sa dnes považujú za súčasť ženského hnutia, sufražetky s tým nechcú mať nič spoločné."

"Potraty nielenže ničia ženské potomstvo, ale môžu spôsobovať aj trvalé fyzické poškodenie a psychické traumy. Je to násilný krok späť, ktorý neúmerne postihuje ženy," uviedla Mancini. 

"Je to už 100 rokov odvtedy, keď sufražetky získali právo voliť pre ženy. Podarilo sa im to postupne s cieľavedomým sústredením a vytrvalosťou a, napokon, udelili hlas svojim nemým sestrám." 

"Nemali by sme považovať za samozrejmý pokrok, ktorý dosiahli. Tento november by sme mali využiť ich víťazstvo, aby sme dali hlas nemým nenarodeným. Aj oni si zaslúžia rovnaké práva a ochranu podľa zákona," povedala Mancini.