Trump-I-promisew_810_500_75_s_c1.jpg

PRELOM: Donald Trump je prvým prezidentom, ktorý sa zúčastní Pochodu za život

106
Zuzana Smatanová
Kultúra života

V roku 2019 oslovil prezident Trump účastníkov Pochodu za život prostredníctvom videa. 

Vôbec po prvýkrát v histórii sa prezident USA osobne zúčastní Pochodu za život, ktorý sa koná každý rok a bude mať na ňom prejav. Tento rok to bude 24. januára 2020 vo Washingtone a majú sa ho zúčastniť stovky tisícov protestujúcich proti legálnemu potratu. Prezidenta privítala Jeanne Manciniová, hlavná organizátorka Pochodu za život:

"Je pre nás veľkou cťou, že môžme na 47. výročnom Pochode za život privítať prezidenta Trumpa. Je prvým prezidentom v histórii, ktorý sa tohto Pochodu zúčastnil a sme radi, že môže osobne zažiť zanietenosť a horlivosť, s akou bojujú jeho účastníci za život a za ochranu nenarodených. Od vymenovania pro-life sudcov a federálnych funkcionárov, cez zákaz financovania potratov z peňazí daňových poplatníkov doma aj v zahraničí, až po výzvu skončiť s potratmi v neskoršom štádiu tehotenstva, je prezident Trump a jeho administratíva sústavnými obrancami života a ich podpora Pochodu za život je neochvejná. Sme vďační za všetky dosiahnuté úspechy na poli pro-life a tešíme sa na ďalšie víťazstvá ´za život´ v budúcnosti."

Trump odtweetoval, že v piatok, 24. januára bude súčasťou "veľkého davu". Témou tohtoročného Pochodu za život je Life Empowers: Pro-Life is Pro-Woman (Život je sila: pro-life, čiže pre-ženu).

V čase minuloročného Pochodu za život odkázal prezident Trump všetkým účastníkom, že "každý život si zasluhuje ochranu" a že bude vetovať akýkoľvek návrh zákona, upúšťajúci od ochrany života, ktorý sa mu ocitne na stole. Povedal: "Dnes som poslal vysvetľujúci list Kongresu, v ktorom ich upozorňujem, že pre každý návrh zákona, upúšťajúci od ochrany života, použijem právo veta. Toto právo treba využívať. Každé dieťa je posvätným darom od Boha. Som hrdý, že môžem privítať desiatky tisíciek rodín, študentov, ľudí rozličných vierovyznaní a zázemí v našom hlavnom meste na 46. Pochode za život."

Mnohí veteráni, aktivisti pro-life hnutia, považujú Trumpa za prezidenta, ktorý je v dejinách najviac pro-life.

Donald Trump ako prezident obnovil a rozšíril zákaz pomoci zo zahraničia pre potratové organizácie (vrátane Medzinárodnej federácie Planned Parenthood), zakázal skupiny, ktoré sľubujú, alebo odporúčajú financovať z grantov Title X family planning aj potraty (Title X sú prostriedky, vyčlenené Kongresom na zdravotnícku starostlivosť pre rodiny s nízkym príjmom), zrušil rozhodnutia z Obamovej éry, ktoré bránili štátu prestať financovať PP, a podpísal zákony, chrániace Američanov pred núteným prispievaním na potraty z vlastných daní. 

Prezident s veľkým dôrazom verejne odsúdil potrat, vyzýva demokratickú opozíciu, aby venovala pozornosť legislatíve proti zabíjaniu detí a upozorňuje Kongres, aby mu poslal na podpis zákaz vykonávania potratov v neskorom štádiu tehotenstva. Aj s väčšinou sudcov, ktorých prezident menoval, sú pro-liferi viac než spokojní. Prezidentova administratíva na dôvažok dlhodobo pracuje na obrane života a postoji proti potratom aj na pôde OSN; odmieta pro-potratovú agendu a rezolúcie, ktoré tvrdia, že potrat je ľudským právom a podporuje výchovu k zdržanlivosti.

Trump tohto roku vyhlásil 22. január, na ktorý pripadá výročie rozhodnutia v prípade Roe v. Wade, ktorým sa zlegalizoval v krajine potrat bez obmedzenia, za "Národný deň posvätnosti ľudského života". Vo vyhlásení zo štvrtka, 23. januára, Trump uviedol, že "každý človek - narodený, nenarodený, chudobný, na okraji spoločnosti, postihnutý, slabý, starý - má nenahraditeľnú hodnotu a USA sú hrdé na to, že môžu opätovne potvrdiť svoj záväzok a sľub chrániť prevzácny dar života na všetkých jeho úrovniach jestvovania, od počatia až po prirodzenú smrť." Potom spomenul úspechy, ktoré dosiahla jeho pro-life administratíva doma, aj v zahraničí. Vo svojom vyhlásení prezident Trump ďalej uviedol, že jeho administratíva vyvíja úsilie na vybudovanie "medzinárodnej koalície, ktorá by bojovala proti konceptu potratu ako základného ľudského práva" a dodal, že budú vždy "proti akémukoľvek úsiliu presadiť paušálne právo na financovanie potratov z peňazí daňových poplatníkov."

Prezident sľúbil: "Nikdy nás neunaví brániť nevinný život - ani doma, ani v zahraničí."