Rainbow flag

Muž ukradol a spálil dúhovú vlajku, súd ho poslal na 16 rokov do väzenia

267
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Obyvateľ mesta Ames zo štátu Iowa dostal 16-ročný trest odňatia slobody, keď ukradol dúhovú vlajku z kostola a spálil ju pred miestnym striptízovým klubom. Tento skutok bol klasifikovaný ako zločin z nenávisti. 

30-ročný Adolfo Martinez bol uznaný vinným zo zločinu z nenávisti, obťažovania tretieho stupňa a nedbalého zaobchádzania s ohňom. Ako uviedla polícia, zatkli ho po tom, čo 11. júna ukradol dúhovú vlajku visiacu z kostola Ames United Church of Christ. 

Martinez následne spálil dúhovú vlajku, poliatu zápalnou tekutinou, pred pánskym klubom Dangerous Curves, z ktorého ho v ten deň vyhodili. Vyhrážal sa tiež, že podpáli celý klub. 

Martinez sa priznal k spáleniu vlajky a minulý mesiac bol uznaný vinným. V stredu bol odsúdený na 16 rokov za mrežami. Trest je vysoký predovšetkým kvôli klasifikácii trestného činu ako zločinu z nenávisti, t.j. zločin triedy D. 

Štátna prokurátorka Jessica Reynold uviedla, že obvinenie zo zločinu z nenávisti vychádza zo skutočnosti, že úrady sa domnievajú, že Martinez vlajku spálil kvôli "tomu, čo predstavuje, pokiaľ ide o sexuálnu orientáciu."

Tvrdý trest spôsobil, že o príbehu sa dozvedelo aj zahraničie a na sociálnych sieťach prepukol rozruch. 

Martinez sa už predtým pred médiami priznal, že "je proti homosexualite" a "že je vinný podľa obžaloby"

"Spálil som ich zástavu, prosto a jednoducho," uviedol. Tento výrok bol neskôr použitý proti nemu. Prokurátorka uviedla, že Martinez je prvou osobou v histórii obvodu, ktorá bola odsúdená za zločin z nenávisti. 

Je iróniou, že keby sa Martinez rozhodol ukradnúť a spáliť americkú zástavu, dostalo by sa mu lepšieho zaobchádzania. Najvyšší súd USA v roku 1989 rozhodol, že spálenie americkej zástavy je chránené na základe Prvého dodatku. 

Kongres sa odvtedy pokúšal zakázať znesväcovanie zástavy, no neúspešne. Prezident Trump sa počas tohto leta vyjadril, že podporuje zákaz pálenia zástavy.