Pope_Francis_scowling_810_500_75_s_c1.jpg

‘Nahnevaný’ František žiada odstrániť Benediktovo meno z knihy, brániacej kňazský celibát

287
Zuzana Smatanová
Neutral

Vatikanista Antonio Socci uviedol, že pápež František nariadil tajomníkovi emeritného pápeža Benedikta XVI, aby odstránil meno em. pápeža, ako spoluautora, na obálke knihy.

Aktualizácia 17. januára 2020: Die Tagespost dnes informoval, že osobný sekretár em. pápeža Benedikta, arcibiskup Georg Gänswein, odmieta Socciho tvrdenia. Pre nemecké katolícke noviny uviedol, že je to "fikcia" a "klamstvo", že pápež František nariadil úplné odstránenie mena Benedikta XVI ako spoluautora knihy  From the Depths of Our Hearts (Z hĺbky nášho srdca). Nemecký sekretár, ktorý zároveň aj vedie domácnosť pápeža Františka, vyhlásil, že pápež František mu nepovedal "nič" o tejto knihe, keď sa s ním minulý týždeň stretol. Gänswein poprel aj to, že by em. pápež Benedikt súhlasil s kompromisným riešením, ktoré ho malo ochrániť od "juhoamerickej vendety". Trvá na tom, že emeritný pápež videl francúzsku verziu tohto diela len pred dvoma týždňami.

Rím, 15. januára 2020 (LifeSiteNews) – Vatikánsky žurnalista uviedol, že pápež František údajne "zúril" nad príspevkom pápeža Benedikta o obrane kňazského celibátu do knihy, ktorú spoluautoruje s kard. Robertom Sarahom. Žiada, aby sa Benediktovo meno z tohto diela odstránilo.

Antonio Socci, taliansky katolícky žurnalista, dobre známy svojím spravodajstvom o dianí v Cirkvi, uviedol na sociálnych médiách, že pápeža Františka nahnevali texty v spomínanej knihe (francúzsky originál: Des Profondeurs de nos coeurs), podporujúce kňazský celibát. Socci píše: "Pred dvoma týždňami ... nastal vo Vatikáne ´koniec sveta´, pretože Bergoglio zúril. V podstate len veľmi autoritatívne prehlásenie Benedikta XVI mu zabránilo, aby ´vykopal vojnovú sekeru´ v súvislosti s celibátom duchovenstva, ako to plánuje urobiť v nasledujúcej post-synodálnej exhortácii. A tak pápež František osobne zavolal abp. Gänsweinovi, sekretárovi Benedikta XVI a prefektovi pápežovej domácnosti, a - nahnevaný - mu nariadil, aby z obálky knihy odstránili Benediktovo meno ..."

Socci povedal, že "spoľahlivý zdroj z Vatikánu" mu poskytol "zákulisný" príbeh, vedúci k rozhodnutiu em. pápeža dištancovať sa od knihy, ktorej je spoluautorom s kard. Sarahom. Pro-life autor takých diel, ako je The Secret of Benedict XVI: Is He Still the Pope? (Tajomstvo Benedikta XVI: je stále pápežom?), tvrdí, že pápež František chcel, aby sa jeho predchodca vzdal svojho autorstva úplne - čo by bolo falšovanie. Bergoglio požadoval plné a absolútne odstúpenie od autorstva. Preto aj prvé filtrované správy hovoria o zdrojoch, ´blízkych Benediktovi XVI´, ktoré sa vyjadrili, že Benedikt nebol ani spoluautorom tejto knihy so Sarahom, ani neschválil jej obálku, to jest svoj podpis na nej.

Toto však nie je pravda a Benedikt XVI by nemohol krivo svedčiť o tom, že kard. Sarah ho zahrnul do knihy bez jeho súhlasu. Nehovoriac už o tom, že pápež Benedikt nemá ani najmenší záujem poprieť to, čo napísal o obrane celibátu."

Socci poznamenal, že keď tento škandál vypukol, kard. Sarah zverejnil svoju korešpondenciu s emeritným pápežom, ktorá dokazuje, že kniha je dielom oboch a že Benedikt s ňou súhlasil. Pokyny em. pápeža vydavateľom, aby už v nasledujúcich ďalších vydaniach tejto knihy neuvádzali jeho spoluautorstvo, majú údajne slúžiť na ochranu abp. Gänsweina. "Ak dostal Benedikt striktný príkaz od Bergoglia, pokladá za nevyhnutné chrániť svoj sekretariát pred juhoamerickou "vendetou". Prijalo sa teda kompromisné riešenie: na obálkach budúcich vydaní bude ako autor uvedený kard. Sarah ´s prispením Benedikta XVI´. Text knihy zostane v každom prípade nezmenený."

Socci ďalej hovorí, že tento "mätúci kompromis" znamená, že "dvorania" pápeža Františka sú schopní médiám povedať, že em. pápež odvolal svoje spoluautorstvo na knihe, "aj keď to nie je pravda" a jeho meno sa na odsúhlasených častiach knihy objavuje aj naďalej. Ide o najmrzkejšiu ukážku klerikálnej moci, ktorá má v konečnom dôsledku Benedikta XVI len umlčať. Najlepšie bude, keď Bergoglio vo svojej exhortácii zasadí celibátu tvrdý úder svojím nariadením ´viri probati´, čo je fakticky v priamom rozpore s dogmou Cirkvi, ktorú nedávno opätovne potvrdil pápež Benedikt XVI. František tak berie na seba zodpovednosť za veľmi vážny zlom s ťažkými následkami."

Americký vydavateľ anglického prekladu knihy, Ignatius Press, potvrdil spoluautorstvo diela. Zakladateľ tejto spoločnosti a vedúci vydavateľ, bývalý študent Josepha Ratzingera, páter Joseph Fessio, uviedol pre LifeSiteNews, že tvrdenia, že Benedikt nie je spoluautorom knihy, sú "falošnými správami". "Práve mi telefonoval kardinál Sarah a potvrdil, že pápež Benedikt je spolu s ním autorom tejto knihy." Ignatius Press potvrdil, že ako autorov bude aj naďalej uvádzať oboch prelátov.

LifeSiteNews: podľa oficiálneho listu, napísaného všetkým biskupom sveta, chce pápež František začiatkom februára zverejniť záverečný dokument o Amazonskej synode. Očakáva sa, že sa v tejto post-synodálnej exhortácii bude venovať najkontroverznejšej téme synody - možnej vysviacke ženatých mužov z oblasti Amazónie za kňazov.