Cardinal Zen

Kardinál Zen: Pápež podporuje schizmu legitimizáciou čínskej cirkvi riadenej komunistami

663
Milko Kostovič
Neutral

Čínsky kardinál Joseph Zen sa vyjadril, že pápež František "podporuje schizmu" v Čine, keď "legitimizuje" čínsku katolícku nezávislú cirkev riadenú komunistami. 

"Nedávno som sa dozvedel, že Svätý Otec, na spiatočnej ceste z (nepamätám si odkiaľ) povedal: ‘Iste, nechcem tu vidieť schizmu. No nebojím sa jej.’ A ja mu odkazujem: ‘Vy podporujete schizmu. Legitimizujete schizmatickú cirkev v Číne.’ Neuveriteľné," povedal kardinál Zen v otvorenom rozhovore pre online magazín New Bloom, ktorý bol zverejnený 3. decembra. 

Zen v rozhovore popisoval, že pokusy o kontakt a spoluprácu s Vatikánom za pápeža Františka pre dobro čínskych katolíkov boli "jednoducho katastrofálne" v porovnaní s otvorenou a  vítajúcou situáciou za predchádzajúcich pápežov. Zen obvinil Františka zo "zastavenia" dobre práci v Číne, ktorá sa mala podariť Jánovi Pavlovi II. a pápežovi Benediktovi.  

"Ale čo sa deje teraz? Prišiel František. Je mi to ľúto povedať, ale myslím si, že budete súhlasiť s tým, že má malú úctu k svojim predchodcom. Zastavuje všetko, čo vykonali Ján Pavol II. a pápež Benedikt. A vždy sa slovne k tomu prihlásili, keď povedali ‘V kontinuite...’, no toto je (udrie po stole) urážka. Urážka. Nie je to v kontinuite," povedal kardinál. 

V septembri 2018 vyšli na svetlo sveta správy, že Vatikán a čínski predstavitelia podpísali dočasnú dohodu zameranú na zjednotenie podzemnej cirkvi a Čínskeho patriotického katolíckeho združenia (CPKZ). Dohoda zostáva v tajnosti. Zrejme však CPKZ umožňuje vyberať kandidátov na biskupa, z ktorých si pápež môže vybrať podľa svojho výberu. Zároveň sa tiež vyžaduje, aby sa kňazi a biskupi podzemnej cirkvi registrovali pod vládou, čim sa potvrdí jej právomoc nad Cirkvou. 

Pomocný biskup Vincent Guo Xijin sa skrýva po tom, čo sa odmietol registrovať pod vládou a ušiel pred kontrolou štátnej bezpečnosti. Duchovní, ktorí zostali verní pápežovi, čelia podľa Zena nebezpečenstvu obťažovania a prenasledovania v situácií, keď vláda zvyšuje tlak na pristúpenie k CPKZ. 

Keď sa ho spýtali na jeho osobný vzťah s pápežom Františkom, Zen povedal, že mali "úžasný vzťah" a poznamenal, že pápež ho pozval v júli na večeru. Okamžite však dodal, že pápež "neodpovedá na moje listy. A všetko čo sa udialo (dohoda medzi Vatikánom a Čínou) je proti tomu, čo som navrhol." 

Kardinál Zen poukázal na tri dôsledky toho, že sa pápež František neriadil jeho radami. 

"Sú tu tri veci. Tajná dohoda (medzi Vatikánom a Čínou), ktorá je tak utajená, že nemôžete nič povedať. Nevieme, čo obsahuje. Potom legitimizácia siedmich exkomunikovaných biskupov. To je neuveriteľné, jednoducho neuveriteľné. Ale ešte neuveriteľnejší je posledný čin: zabitie podzemia." 

Zen použil tvrdé slová voči vatikánskemu Štátnemu sekretárovi kardinálovi Pietrovi Parolinimu. Zen obvinil Parolina z "manipulácie" pápeža Františka za účelom pokračovania v tajnej dohode. 

"Je to skutočné mystérium, ako môže človek Cirkvi, vzhľadom na všetky svoje vedomosti o Číne, komunistoch, robiť takéto veci? Jediným vysvetlením je, že to nie je jeho vierou. Je to diplomatický úspech. Nafúkanosť," povedal Zen o Parolinovi. 

Zen uviedol, že "Pastoračné smernice" Svätej stolice z júla 2019, ktoré umožňujú duchovným zaregistrovať sa u čínskej vlády, sú "hrozné". 

"Tento posledný čin je skutočne neuveriteľný. V dokumente sa píše: ‘Ak chcete otvorene slúžiť, musíte sa zaregistrovať u vlády.’ A potom sa musíte podpísať. Podpísať niečo, kde sa píše, že musíte podporovať nezávislú cirkev. To nie je dobré, v skutočnosti stále diskutujeme o tomto probléme. A tak vláda nie je dobrá, pretože vyčkávajú. No nakoniec to aj tak podpíšete," povedal. 

"Dokument obsahuje niečo, čo je proti našej ortodoxii a oni sú vyzývaní k podpisu. Nemôžete sa sami podvádzať. Nemôžete podvádzať komunistov. Podvádzate celý svet. Podvádzate veriacich. Podpis dokumentu neznamená podpis vyhlásenia. Keď sa podpíšte, súhlasíte s tým, že ste členom tejto Cirkvi pod vedením komunistickej strany. Je to také strašné," dodal. 

V tomto bode kardinál obvinil pápeža z "podpory schizmy" v Číne. 

Niektorí biskupi, ktorí boli schválení komunistami, už naznačili, že ich prvou prioritou bude slúžiť Číne, a až potom Cirkvi. 

Komunistami schválený biskup John Fang Xingyao, ktorý predsedá CPKZ, nedávno uviedol, že láska ku krajine by mala vytlačiť lásku ku Katolíckej cirkvi. 

"Láska k vlasti musí byť väčšia ako láska k Cirkvi a zákon krajiny stojí nad Kánonickým právom," povedal biskup Fang na Politickej poradnej konferencii o náboženstvách, ktorá sa konala 26. novembra v Pekingu. 

Podľa podobného zdôvodnenia biskup Peter Fang Jianping z Tangshanu minulý rok povedal, že Katolíci by mali podporovať sinicizáciu náboženstva, ktorú navrhuje prezident Xi, "pretože my, ako občania, by sme mali byť najprv občanmi a až potom veriacimi s presvedčeniami."