ultrasound3d20.jpg

Potratoví aktivisti nenávidia ultrazvuk; keď matky uvidia svoje bábätko, nechcú potrat

487
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Najvyšší súd USA uznal zákon štátu Kentucky, ktorý vyžaduje, aby lekári ukázali matkám ešte pred potratom ultrazvukovú snímku ich bábätka a dali im počúvať tlkot jeho srdiečka. Fiorella Nashová, bioetická konzultantka povedala: "Ak majú ženy príležitosť vidieť a počuť svoje bábätko, môžu odmietnuť potrat."

Kentucký zákon, vyžadujúci od lekárov, aby matkám, uvažujúcim o potrate, ukázali ultrazvukový obraz ich bábätka a poskytli audiozáznam tlkotu jeho srdiečka, bol schválený v roku 2017. Nedávno však Americká únia občianskych slobôd (ACLU), pro-potratová agitačná organizácia, podala v mene jednej kentuckej potratovej kliniky apel proti tomuto zákonu. Súd ho zamietol a preto ostáva v platnosti pôvodný zákon. F. Nashová pokračuje:

"Ak majú byť ženy naozaj slobodné, musíme byť slobodné intelektuálne, čo znamená odmietnuť a zlomiť moc desaťročia trvajúcej vnucovanej propagandy. Pokiaľ propagátori potratov považujú ženy za príliš infantilné na to, aby im poskytli necenzurovanú pravdu, je ťažké pochopiť, na základe čoho hovoria o poskytnutí možnosti žene informovane sa rozhodnúť! Rozhodnutie, pri ktorom nie som informovaná o možnostiach, z ktorých si môžem vybrať, totiž vôbec nie je rozhodnutím." 

 

Kentucký ´ultrazvukový zákon´ zjavne inšpiruje aj medzinárodných zákonodarcov v tom, aby poskytli informácie ženám o ich tehotenstve. Začiatkom tohto mesiaca aj zákonodarcovia na Slovensku prerokovávali návrh zákona, ktorý by vyžadoval, aby matky, uvažujúce o potrate dostali ultrazvukový obraz svojho bábätka a počuli tlkot jeho srdiečka. Návrh zákona predložili traja členovia konzervatívnej Slovenskej národnej strany s odôvodnením, aby "bolo zabezpečené, že ženy sú pred potratom informované o aktuálnom stave svojho tehotenstva." 

F. Nashová záverom dodáva: "Popieranie toho, že nenarodené bábätko je človekom, však tak či onak pokračuje ďalej aj napriek zavedeniu používania ultrazvuku so 4D (štvorrozmerným) zobrazovaním a rastúcemu počtu dôkazov, ktoré jasne poukazujú na schopnosť nenarodeného dieťatka vnímať a reagovať na dotyk, zvuk, svetlo a bolesť. Popieranie vždy bolo, a je, nevyhnutným obranným mechanizmom obhajcov potratu, no namiesto toho, aby sa s odvahou pozreli do očí dokázanej vedeckej realite, sa mnohí z nich skrývajú za prepracovanejší a zavádzajúcejší jazyk, len aby umlčali a zatajili pravdu o tom, čo potrat v skutočnosti znamená a aké má následky."