proabortion66.png

Zákon štátu N.Y. nariaďuje slobodný prístup k potratom na všetkých VŠ a univerzitách

160
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Podľa príkladu Kalifornie aj zákon štátu New York núti verejné vysoké školy a univerzity zabezpečiť v kampusoch pre študentky voľný prístup k potratom na požiadanie.   

Legislatíva prichádza ani nie rok na to, ako štát prijal radikálny propotratový zákon, povoľujúci ženám podstúpiť potrat až do pôrodu v podstate z akéhokoľvek dôvodu. Zákon vyvolal masívny odpor v národe proti pozbaveniu práv nenarodených bábätiek, a aj niektorých žien; prakticky všetkých ich práv na ochranu.

CNY Central informuje, že nový propotratový zákon (Assembly Bill 8743) požaduje, aby sa na každej štátnej univerzite štátu New York umožnil voľný prístup k potratom až do 10. týždňa tehotenstva. Legislatíva vytvára nový fond pre súkromné príspevky, ale aj pre odvody z peňazí daňových poplatníkov, z ktorých sa budú poskytovať prostriedky na prevádzku potratových centier v kampusoch. Sponzorom je kongresman Harvey Epstein z East Side of Manhattan. Zo správy: ´Podľa navrhovaného zákona budú potratárske služby poskytovať profesionálni lekári v študentských zdravotníckych centrách, alebo tretia strana, s ktorou univerzita uzavrie kontrakt na tieto služby.´

Táto legislatíva nie je ani pro-choice (keď máte na výber), ale je priamo propotratová. Michele Sterlace-Accorsiová, výkonná riaditeľka Feminists Choosing Life v New Yorku, pre WROC News 8 uviedla, že spomínaný zákon neposkytuje žiadnu možnosť, ani podporu študentkám, ktoré sa rozhodli nechať svoje nenarodené bábätko žiť: "Zákon neumožňuje financovanie centier starostlivosti o deti v kampuse, ani zúfalo potrebnú prenatálnu starostlivosť. Toto sú prekážky, pracujúce proti ženám, ktoré chcú donosiť aj neplánované dieťatko; ktoré si pre svoje dieťa vybrali život a zároveň chcú mať aj kariéru."

Zákonodarcovia v Kalifornii prijali podobný zákon v októbri, pričom ignorovali silnú opozíciu a závažné pripomienky, súvisiace so zabezpečením študentiek, dlhmi, nákladmi a cenami. Štáty New York a Kalifornia majú jedny z najliberálnejších potratových zákonov v celej krajine (USA) a najviac potratárskych zariadení. V Kalifornii je priemerná vzdialenosť od kampusu k potratárskemu zariadeniu iba okolo 8 km. Pred schválením tohto zákona zaznelo v Kalifornii veľmi veľa pripomienok. Podľa CBS 13 Sacramento The University of California a the California State University informovali, že nie sú vôbec pripravené zvládnuť obrovské náklady, súvisiace s poskytovaním potratov v kampuse. Poukazovali najmä na ceny ultrazvukových prístrojov, zaúčanie personálu, rastúce pôžičky a iné. 

Bývalý guvernér Kalifornie, propotratový demokrat Jerry Brown, dokonca vetoval predchádzajúcu verziu tohto zákona, pretože sa vyjadril, že to nie je nevyhnutné. Poukázal na prieskum, ktorý dokázal, že študentky majú aj bez tohto ľahký prístup do potratárskych zariadení v celom štáte. Aj zásobovanie kampusu potratovými tabletkami je nebezpečné. Podľa FDA (kontrola potravín a liečiv), zomrelo počas potratu tabletkou aj so svojím nenarodeným bábätkom minimálne 24 žien. Medzi komplikácie patria najmä: masívne krvácanie, infekcie, nedokonaný potrat, ktorý vyžaduje chirurgický zásah. FDA dokumentuje okolo 4.000 prípadov závažných komplikácií, vrátane 1.000 žien, ktorých stav si po užití potratovej tabletky vyžadoval hospitalizáciu.