original.jpg

Čína vyžaduje identifikáciu tváre pre internetové a mobilné služby

112
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Čínski občania budú musieť začať využívať identifikáciu tváre, aby sa mohli prihlásiť do internetových služieb alebo získať nové mobilné číslo. 

Čínska vláda v septembri oznámila, že rezidenti uchádzajúci sa o nové mobilné alebo internetové zariadenie budú musieť podstúpiť tvárové skenovanie, ktoré vykoná ich telekomunikačný operátor. Nové pravidlá nadobudli účinnosť 1. decembra.

Čínske ministerstvo priemyslu a informačných technológií (MIIT), ktoré je štátnou agentúrou zodpovednou za reguláciu internetu a technológií, napísalo, že rozhodnutie bolo súčasťou jeho krokov na "ochranu legitímnych práv a záujmov občanov v kyberpriestore" a na prevenciu pred podvodmi, uviedol portál Quartz

Posledné správy naznačujú, že Čína má približne 854 miliónov internetových používateľov

Nová legislatíva tiež zakáže obyvateľom prevádzať svoje mobilné čísla na iných ľudí. Podľa portálu Quartz sa zdá, že Čína je prvou krajinou, ktorá vyžaduje tvárovú identifikáciu na prihlásenie sa do internetových a mobilných služieb. 

Nová legislatíva je súčasťou širšieho úsilia Číny pozorne sledovať svojich občanov a monitorovať ich aktivity a správanie. 

Minulý mesiac čínske štátne médium oznámilo vývoj novej "super kamery" a umelej, inteligentnej 500-megapixelovej kamery schopnej identifikovať jednotlivé tváre v dave desiatok tisíc ľudí v "dokonalých detailoch". Štátne médium uviedlo, že zariadenie, ktoré je päťkrát výkonnejšie ako ľudské oko, by mohlo mať "využitie v armáde, národnej obrane a verejnej bezpečnosti"

Čína v minulom roku tiež uviedla, že vyvinula novú sledovaciu kameru, ktorá dokáže identifikovať používateľov na základe ich štýlu chôdze a siluety. Technológia "rozpoznávania chôdze" sa už údajne používa vo viacerých čínskych mestách vrátane Pekingu a Šanghaja. 

Cenzúra a sledovanie sa zintenzívnili za čínskeho prezidenta XI Jinpinga. Každoročne sme svedkami toho, ako vyjdú tisícky nových iniciatív v oblasti cenzúry a sledovania. 

V roku 2014 čínska vláda oznámila plány svojho "systému sociálneho kreditu", čo je obrovský povinný systém hodnotenia všetkých občanov. Podľa Číny sa systém hodnotenia snaží presadiť myšlienku, že "udržiavanie dôvery je nádherné a jej porušenie hanebné"

Plán, ktorý už bol implementovaný v niektorých mestách, bude naplno uvedený do praxe v roku 2020. Blokovanie chodníka, chodenie na červenú, čierne pasažierstvo a dokonca aj potulovanie môže znížiť vaše sociálne skóre. Tresty za nízke hodnotenie môžu zahŕňať zákaz používania vlakov, zníženie rýchlosti internetu a verejné lynčovanie.