Maďarsko sa budúci rok nezúčastní Eurovízie. Dôvod? Súťaž je "príliš homosexuálna"

254
Kultúra života

Maďarsko sa nezúčastní budúceho ročníka medzinárodnej speváckej súťaže Eurovízia. Oficiálne žiadne dôvody tohto rozhodnutia neoznámilo. Podľa britského denníka The Guardian sa hovorí o tom, že je show „na vkus krajne pravicovej vlády a šéfov verejnoprávnych médií príliš homosexuálna“.

Aj keď nebol uvedený žiadny oficiálny dôvod na odstúpenie od zmluvy, k tomuto kroku podľa denníka Guardian došlo uprostred nárastu „homofóbnej rétoriky v Maďarsku“, kde premiér Viktor Orbán, ale aj iní politici, presadzujú politiku zameranú na pomoc tradičným rodinám, ktorú tvorí muž, žena a deti.

Zdroj z maďarskej verejnoprávnej televízie MTVA pre Guardian povedal, že hoci interné informácie o rozhodnutí o odmietnutí účasti v súťaži neboli oznámené, medzi zamestnancami sa hovorí, že za rozhodnutím stojí podpora LGBTQ komunity v súťaži. „Nebol som prekvapený. Vyplýva to z organizačnej kultúry MTVA,“ uviedol zdroj.

Guardian svoje tvrdenia opiera aj o zistenia maďarskej webovej stránky index.hu, ktorá citovala nemenované zdroje vo verejnoprávnych médiách, ktoré hovoria, že dôvodom stiahnutia bolo pravdepodobne to, že Eurovízia bola považovaná za „príliš homosexuálnu“. Orbánov hovorca Zoltán Kovács informácie maďarského portálu označil na Twitteri za „fake news – falošné správy“ .

Televízny komentátor András Bencsik uviedol, že toto rozhodnutie naopak víta a vyhlásil, že maďarská neúčasť v súťaži „prospeje duševnému zdraviu národa“ a že „jačiaci transvestita a fúzaté speváčky ničia vkus verejnosti“. Súťaž totiž v roku 2014 vyhral rakúsky transvestita, vystupujúci pod umeleckým menom Conchita Wurst.

Európska vysielacia únia, ktorá súťaž organizuje , vyhlásila: „Nie je neobvyklé, že členovia EBU majú prestávky v účasti na súťaži Eurovízie,“ a zdôraznila, že Maďarsko pri predchádzajúcich príležitostiach absentovalo. Od roku 2011 však krajina vystupuje každý rok. Spoločnosť tiež uviedla, že dúfa, že MTVA sa čoskoro vráti.

Slovenská verejnoprávna televízia by tiež mala zvážiť účasť slovenského zástupcu v tejto súťaži. Súťaž je nielen spolitizovaná ale posledné ročníky aj značne zideologizovaná, čo neprospieva ani súťaži ani ľuďom, ktorí ju sledujú.