20190930T0827-30602-CNS-MEXICO-CITY-NEW-DIOCESES.jpg

V Mexiku tisíce ľudí obnovujú zasvätenie Kristovi Kráľovi

657
Milko Kostovič
Kultúra života

Zasvätenie poskytuje nádej Mexičanom, ktorí čelia "strašnej kultúre smrti" 

Viac než 10 000 laických Katolíkov v Mexiku obnovilo svoje zasvätenie Kristovi Kráľovi na špeciálnej omši a slávnosti, ktorá sa konala počas víkendu. 

Podujatie sa konalo na úpätí pamätníka Krista Kráľa v parku Bicentennial, ktorý sa nachádza v meste Silao v mexickom štáte Guanajuato. Naplánované bolo na 23. novembra, teda v predvečer slávnosti Krista Kráľa, v rámci osláv "Dňa laikov", kde si uctili aj blahoslaveného Anacleta Gonzáleza Floresa, mučeníka Kristiády. Biskupi vyhlásili Floresa za patróna laikov. 

Arcibiskup Franco Coppola, apoštolský nuncius v Mexiku, predsedal omši, ktorú koncelebrovali arcibiskup Alfonso Cortés z Leónu, biskup Gerardo Díaz Vázquez, ktorý slúži ako predseda FAJULAVI (Komisia pre rodinu, mladých ľudí, dospievajúcich a život) a biskup Víctor Alejandro Aguilar Ledesma, predseda biskupskej služby laikom, ako aj veľká skupina kňazov.

Súčasťou podujatia bol aj koncert, divadelné predstavenie, svedectvá a rôzne prezentácie.

Organizátori objasnili, že zasvätenie Kristovi Kráľovi bolo obzvlášť dôležité vzhľadom na "strašnú kultúru smrti", ktorej čelí mexický ľud. Kultúra smrti v Mexiku sa prejavuje ako "silné ohrozenie života, rodiny, základných slobôd. Ako smrť toľkých nevinných ľudí, ktorí sa ocitli v rukách organizovaného zločinu a neustále rastúceho počtu potratov v našej krajine." 

"Okrem toho sme tiež trpeli strašnou bolesťou, keď sme sa dozvedeli správy o smrti našich bratov-kňazov a znesväteniach v našich kostoloch, kvôli čomu dnes tiež robíme akt nápravy Ježišovi v Eucharistii," uviedli. 

Násilie páchané na kňazoch bolo v Mexiku odsúdené ako hlavný problém. Podľa správ bolo v krajine od roku 2012 zabitých asi dve desiatky kňazov.

Po celom Mexiku sa konali aj ďalšie podujatia Krista Kráľa, vrátane miest San Luis Potosí, Veracruz, Yucatán a Mexico City.