JustinTrudeau5.png

Prvá priorita kanadského premiéra Trudeaua: Viac eutanázie

265
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Kanadská liberálna vláda oznámila, že jednou z jej prvých priorít bude viac usmrtení smrteľnou injekciou (eutanázia), čo je v Kanade tiež známe ako Lekárska pomoc pri umieraní. 

Agentúra The Canadiens Press informovala

Ešte pred zložením svojej prísahy Justin Trudeau nalieha na svojho ministra spravodlivosti, aby bol kanadský zákon o asistovanom umieraní menej reštriktívny. 

Predseda vlády vyhlásil, že vyhovie súdnemu rozhodnutiu zo septembra, ktoré vyhlásilo za protiústavnú požiadavku, aby len tí ľudia, ktorí sú na pokraji smrti, mohli požiadať o medicínsku pomoc kvôli ukončeniu ich trápenia. 

Lobistické skupiny tiež požadujú, aby vláda odstránila požiadavku, podľa ktorej musí byť osoba schopná dať súhlas v čase podania smrtiacej injekcie. 

Toto všetko je založené na fakte, že liberálna vláda sa neodvolala voči rozhodnutiu súdu v Quebecu, ktorý zrušil časť kanadského zákona o eutanázii, podľa ktorého musela byť prirodzená smrť osoby primerane predvídateľná. 

Obzvlášť znepokojujúce sú dvojzmyselné vyhlásenia liberálnej vlády. Na jar minulého roka vláda oznámila, že nedôjde k žiadnym zmenám v zákone, pokiaľ vláda neukončí päťročné preskúmanie, ktoré sa malo začať v júni 2020. Aký je účel päťročného preskúmania, ak vláda pred konzultáciou odstráni obmedzenia v zákone?

Aktuálne údaje z Quebecu naznačujú, že v období od 1. apríla 2018 do 31. marca 2019 došlo k 1331 úmrtiam v dôsledku eutanázie. Dáta tiež naznačujú, že 13 úmrtí nespadalo pod zákonné požiadavky, vrátane troch eutanázií v prípade zlomenín bedrového kĺbu

V júli minulého roka zomrel na eutanáziu fyzicky zdravý Alan Nichols (62) z mesta Chilliwack BC. Rodina Nicholsovcov bola ťahaná za nos, keď sa pokúšali zistiť dôvod súhlasu k eutanázii. 

Vláda by nemala rozširovať eutanáziu, keď sa zákon už dnes porušuje.