Disney

Streamovacia platforma Disney Plus obsahuje varovania pre filmy "Pinocchio", "Dumbo" atď.

364
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Varovanie upozorňuje na zastarané kultúrne vyobrazenia. Disney týmto krokom koplo do osieho hniezda.

Zábavná streamovacia platforma Disney Plus bola spustená len nedávno, jej upozornenia k filmom však získali rovnako pozornosti ako samotné spustenie platformy. 

Aké sú detaily?

Nová platforma obsahuje upozornenie pre "zastarané kultúrne vyobrazenia" v starších filmoch. Medzi staršie filmy patria "Pinocchio", "Dumbo", "Fantasia", "Aristomačky" a "Kniha džunglí", ktoré v minulosti čelili kritike za rasistické obrazy, stereotypy a ďalšie veci. 

Varovanie uvádza: "Tento program je prezentovaný tak, ako bol pôvodne vytvorený. Môže obsahovať zastarané kultúrne vyobrazenia."

Tento krok prirodzene vyvolal intenzívne diskusie na sociálnych sieťach. Mnoho ľudí bolo rozhorčených z toho, že zábavný gigant vydal tieto upozornenia pri klasických produkciách, zatiaľ čo iní chválili Disney za politicky správny krok.

Čo je také zlé na týchto filmoch?

Animovaný film "Dumbo" o lietajúcom slonovi bol v ostatných rokoch terčom kritiky pre stvárnenie postavy menom "Jim Crow", ktorú nahovoril biely herec. Mnoho ľudí - a médií - prirovnávalo vystúpenie k líčeniu tváre na čierno. Bola tu tiež scéna plná vrán, ktoré pôsobili v stereotypnom a negatívnom zobrazení čiernej kultúry. Z filmu bola táto scéna kompletne vystrihnutá. 

"Kniha džunglí" si tiež vyslúžila kritiku vďaka zobrazeniu opice s menom "Kráľ Louie", ktorá podľa kritikov predstavovala negatívny obraz černochov. Postava, ktorú nahovorila jazzová legenda Louis Prima, je zároveň "lenivá, náročná a drží sa stereotypov, ktoré panovali v Amerike počas 50. a 60. rokov," uvádza portál Buzz.ie. 

"Lady a Tramp" obsahuje pieseň "Sme siamčatá", ktorú spievajú dve mačky s prehnaným stereotypným ázijským prízvukom.

"Aristomačky" boli kritizované za vykreslenie mačiek, ktoré pijú a užívajú si, ako aj siamskej mačky, ktorá hrá na klavír paličkami spievajúc "Koláčiky šťastia sa vždy mýlia"

"Fantasia" podľa niektorých ľudí vytvára "genderové očakávania" pre mužov a ženy.