Celtic_cross_Credit_Chris_Ison_Shutterstock_CNA.jpg

Írsky karmelitánsky kláštor zničený za bieleho dňa - miestni obyvatelia sú šokovaní

409
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Za bieleho dňa sa skupina vandalov vlámala do írskeho karmelitánskeho kláštora a zámerne poškodila kaplnku a na staršie sestričky, žijúce v tomto kláštore, vykrikovali nadávky. Sestričky predstavujú integrálnu súčasť života v tejto oblasti a je hanebné, že malá skupina vagabundov si ich vybrala za cieľ.

Incident sa stal 11. novembra o 13. hodine popoludní v kláštore ´Morská hviezda´ v Malahide, asi 16 km severne od centra Dublinu. Farníkom to oznámil počas rannej omše páter Jimmy McPartland, kňaz z neďalekého kostola sv. Anny v Portmarnocku. Páter povedal, že vandali "znesvätili" kaplnku. Vykrikovali "hrozné a urážlivé veci" na sestričky. Istý farník pre Dublin Live uviedol, že kňaz bol "očividne rozhorčený" a celá kongregácia "šokovaná" a že grafiti, ktorými počarbali kaplnku, majú rasistický podtón. Polícia oznámila, že vec vyšetruje, ale ešte nikoho nezatkla. Člen parlamentu, Darragh O´Brien, z Malahide pre Dublin Live povedal:

"Sme zvyknutí na vlámania v tejto oblasti, no tento druh násilia, s cieľom znesvätiť náboženskú stavbu, je šokujúci, nehovoriac o urážkach sestričiek, týchto láskavých žien, z ktorých väčšina je už v staršom veku. To ľudí vyslovene zhnusilo."

Incident bude mať za následok, že kaplnka, pre verejnosť zvyčajne otvorená, bude zavretá a otvorí sa iba počas sv. omše o 8.30 dopoludnia. "Smutné je, že tí, čo sa budú chcieť prísť hocikedy v priebehu dňa pomodliť alebo porozjímať, už tak nebudú môcť robiť. Kvôli tomu, čo povyvádzali vandali už nemôžeme toto miesto úcty a modlitby navštevovať ako chceme, ale musíme si pýtať kľúče." O´Brien viedol kampaň za viac policajných stredísk v tejto oblasti a po incidente vyzval políciu k obnoveniu 24/7 hliadky v Malahide.   

Komunita karmelitánok sa prisťahovala do Malahide v roku 1975. Súčasný kláštor vznikol zlúčením dvoch kláštorov v roku 2011; uvádza to webstránka kláštora.