proabortion64.png

"Nehanbím sa za to, že som zabila svoje bábätko" - slová ´zodpovednej´ matky

403
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Pôvodom britský potratový reťazec Marie Stopes International (MSI), ktorý bol obvinený z poskytovania motivačných odmien svojim pracovníkom, ak "predajú" viac potratov, zahájil začiatkom novembra kampaň s názvom "Zbaviť potrat stigmy". Táto pro-potratová kampaň má za cieľ pomôcť ženám nadobudnúť pocit "informovanosti, poučenia a podpory" v ich rozhodnutí pre potrat. 

Kampaň síce tvrdí, že sa sústredí na ženu, no jej skutočným zámerom sú zisky pre potratový priemysel tým, že presvedčí verejnosť, že je úplne normálne potratiť nenarodené bábätko. Podľa výročnej správy zarobila MSI za minulý rok na celom svete 361 miliónov USD potratmi nenarodených bábätiek. Podľa tejto pro-potratovej kampane má príliš veľa žien pocit, že nemôžu o svojom potrate hovoriť. Na základe prieskumu, ktorý si objednala MSI, sa zistilo, že iba jedna z troch ´pro-choice´ žien môže v rodine úprimne povedať, že uvažuje o potrate a iba 62% to môže úprimne povedať partnerovi - otcovi ich nenarodeného bábätka.

Potratový reťazec zdôrazňuje, že na základe tohto prieskumu musí spoločnosť viac akceptovať potrat na požiadanie. Kampaň podporili napríklad: liberálna demokratka a členka parlamentu Heidi Allenová, spisovateľka Marian Keyesová a herečka z "Derry Girls" Siobhan McSweeneyová. Huffington Post informuje, že kampane sa zúčastnila aj Amy Allumová (28), ktorá spomína, že ako 17-ročná išla na potrat po zlyhaní antikoncepcie. Pripúšťa, že sa k tomu rozhodla zo sebeckých dôvodov: "Okamžite som vedela, že chcem ísť na potrat. Chcela som totiž študovať na univerzite a cestovať po svete." Vzápätí obvinila spoločnosť, že v nej vyvoláva zlé pocity z toho, že potratila svoje nenarodené dieťa: "Nerozčúlil ma potrat, ale že som nemohla povedať pravdu. Mala som pocit, že mám nejaké špinavé malé tajomstvo, o ktorom nemôžem nikomu povedať. Po niekoľkých rokoch som si začala uvedomovať, že sa za ten potrat nehanbím. Bolo to zodpovedné rozhodnutie, ktoré som urobila aby som bola šťastná." 

Ukončiť život bábätka z čistej pohodlnosti je však opakom zodpovednosti, no kampaň MSI tvrdí ženám vo svojej presvedčovacej taktike niečo iné. Dr. Caroline Gazetová, klinická riaditeľka MSI vo Veľkej Británii hovorí: "Ženy chcú hovoriť a náš prieskum ukazuje, že úprimná a čestná konverzácia o potrate pomáha ženám a dievčatám nadobudnúť pocit informovanosti, poučenia a podpory keď príde k tomu, že sa majú rozhodnúť o svojom vlastnom tele." 

Úprimnosť a čestnosť však nie je to, čo MSI propaguje. Jej najnovšia kampaň ignoruje skutočné korene stigmy potratu: Potratom sa zabíja jedinečná, neopakovateľná, živá ľudská bytosť; vlastné dieťa dotyčnej ženy. Poskytovatelia potratov sa však aj napriek tejto pravde usilujú presvedčiť zranené ženy, že ich bolesť je vinou spoločnosti, nie ich vlastného rozhodnutia. 

Potratové skupiny dostávajú za propagovanie potratov motivačné odmeny. Potraty sú obrovským biznisom. MSI sa síce identifikuje ako neziskovka, no každoročne zberá úrodu v podobe obrovského množstva peňazí z potratov. V auguste jej riaditeľstvo čelilo kritike, že ide o jednu z najlepšie platených dobročinných organizácií vo Veľkej Británii. V posledných rokoch sa aj okolo potratových skupín šíria škandály; čoraz viac dôkazov totiž svedčí o tom, že im v skutočnosti vôbec nejde o starostlivosť o ženu.

Britskí zdravotnícki inšpektori v roku 2016 zistili alarmujúce nedostatky vo vnútri britských zdravotníckych zariadení. Vláda dočasne zakázala MSI vykonávať určité potraty. V jednom prípade inšpektori zasahovali v situácii, v ktorej donútili k potratu ženu s poruchou učenia a to aj napriek tomu, že bola vystresovaná a nevedela čo sa bude diať. Informoval o tom The Telegraph. Po ´primeraných korekciách´ vláda následne dovolila MSI vykonávať opäť všetky druhy potratov.

Problémy však pretrvávali. V správe Britskej komisie starostlivosti o kvalitu z roku 2017 sa uvádza, že tento potratový reťazec zbabral v priebehu dvoch mesiacov 400 potratov. Objavili aj dôkazy, že MSI tlačí na ženy aby išli na potrat aj prostredníctvom motivačných odmien pre svoj personál. MSI čelí obvineniam aj z vykonania stoviek ilegálnych, nebezpečných potratov v Afrike. V roku 2017 boli rodičia a lídri spoločenstiev v Kitui, Keňa, zdesení potom ako sa dozvedeli, že pracovníci MSI prišli do školy, kde sa učia ich deti a štrnásťročným dievčatám implantovali dlhodobé antikoncepčné telieska bez vedomia, či súhlasu rodičov.