halloween.jpg

"Školy by mali zakázať oslavy halloweenu" - tvrdí exorcista na TVM News

210
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Opäť nastáva ten čas v roku, kedy sa deti a mládež s radosťou obliekajú do kostýmov čarodejníc, upírov, duchov a kostier, a chodia od dverí k dverám so známym pokrikom "Trick or treat", čo zhruba znamená, že ´buď nám dáte sladkosti, alebo vám čosi vyparatíme´.

Hoci halloween nie je súčasťou maltskej tradície, uchytil sa na Malte veľmi dobre, najmä v určitých lokalitách, školách a spolkoch. Glen Falzon sa v tejto súvislosti spýtal na názor exorcistu, aj novinára. Halloween je tu už za pár dní. Traduje sa už viac ako 2.000 rokov a pochádza z keltskej komunity v Spojenom kráľovstve a Írsku. "Slávi" sa v predvečer sviatku Všetkých svätých, ktorý pripadá na 1. novembra. Tento deň síce odjakživa označoval koniec žatvy, no ľudia si ho zvykli spájať so smrťou, pretože verili, že mŕtvi sa spolčujú so živými.   

Za posledné roky sa halloweenska tradícia na Malte ešte viac zakorenila. Katolícka cirkev však s touto tradíciou nesúhlasí okrem iného aj preto, lebo oslavuje víťazstvo smrti nad životom, čo je presný opak kresťanskej viery. Exorcista páter Franco Fenech v programe INSIGHTS upozorňuje, že halloween by sa viac nemal oslavovať na školách:

"A to najmä na cirkevných školách. Štátnym školám môžeme iba poradiť, no na cirkevných školách by sme mali, podľa mňa, ťahať za jeden povraz. Existujú ľudia, ktorí tento fenomén na Malte dôkladne študujú, a keď oni radia, že by sme sa mu mali vyhýbať a nezúčastňovať sa osláv, tak by sme to mali urobiť."

Pre novinára Salvu Mallia je halloween len ďalším z karnevalov pre deti: "Zlé na tom nie je, že sa obliekajú ako Drakula, ako niečo čo neexistuje, ale napríklad pre menšie dievčatá je nevhodné tak skoro sa dostať na cestu sexu vďaka silnému líčeniu a módnemu outfitu. Okrádame ich o detstvo." 

Exorcista upozorňuje aj na to, že na detskej nevinnosti sa vo veľkom priživujú firmy a výrobcovia, ktorí predávajú halloweenské kostýmy a príslušenstvo k nim. Viac detailov sa dozviete v programe INSIGHT na TVM.