Beblavý: Registrované partnerstvá otvoríme už v prvom roku vládnutia.

107
Kultúra smrti

Koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu pred časom predstavila dohodu s hnutím KDH o tom, ako budú tieto strany postupovať v otázke uzákonenia registrovaných partnerstiev pre páry rovnakého pohlavia v prípade, že budú súčasťou nasledujúcej vlády. Podľa slov šéfa Spolu Miroslava Beblavého, ktorý bol v utorok hosťom diskusnej relácie v rádiu Expres, sa však postoj PS/Spolu niečo zmenil.

Predseda KDH Alojz Hlina začiatkom augusta prezradil detaily predbežnej dohody s PS/Spolu o registrovaných partnerstvách. Podľa neho takýto návrh by prípadná nová koalícia predložila až v roku 2022 po spojených komunálnych voľbách. KDH by predloženiu nebránilo.

“Kresťanskodemokratické hnutie, myslím, že neprekvapím nikoho, nemôže zahlasovať za registrované partnerstvá, ani nezahlasuje. Ale chceme byť konštruktívni a racionálni,” povedal Hlina.

Miroslav Beblavý zo Spolu ale najnovšie tvrdí, že otázku registrovaných partnerstiev je potrebné prebrať už počas prvého roka prípadného vládnutia. V Spolu neradi počúvajú, keď ich napríklad Hlavné správy označia za liberálov, toto vyhlásenie Beblavého je však dôkazom.

“My s KDH máme veľmi jednoduchú dohodu. Zaviazali sme sa, že na tom (registrovaných partnerstvách pozn.) nemôže padnúť budúca vláda a že musíme nájsť riešenie, ktoré bude vychádzať z oboch našich princípov a diskutujeme o tých možných formách.”

Moderátor Závodský podotkol, že Alojz Hlina predložil požiadavku, aby sa prvé dva roky takýto návrh nepredkladal. Beblavý reagoval: “Ale to sa nám zdalo už potom… Viete, keď to dva roky nepredložíte, potom načo to otvárať… Naopak, my sme sa zhodli aj sinými politikmi, že toto je téma, ktorú buď vyriešime v prvom roku, alebo sa reálne nevyrieši.”

Beblavý ďalej označil za “nešťastný” postoj strany Andreja Kisku Za ľudí, ktorá túto tému odmieta v budúcnosti akokoľvek otvárať. “Oni hneď začali hovoriť, že to bude ich podmienka, aby nikto to neotváral a to je to, čo my nechceme.”

“My chceme povedať, že Progresívne Slovensko a my sme v tomto s nimi súhlasili, že treba túto tému otvoriť, diskutujeme s partnermi, nedávame si ultimáta, nekričíme po sebe, chceme ich riešiť.”

“Ja by som chcel vyzvať aj ostatných kolegov, že nedávajme si ultimáta, nehovorme o tom, že buď toto nebude, alebo akože vláda nevznikne, lebo potom sa to presne zasekáva a Fico sa smeje,” povedal v utorok Miroslav Beblavý.

Dodal, že PS/Spolu ako kompromis navrhuje, aby táto otázka vypadla z programového vyhlásenia vlády ako záväzok pre všetkých budúcich poslancov. “Ale aby to bolo v parlamente raz za to volebné obdobie na stole a nech všetci slobodne hlasujú.”