92572.jpg

V Alžírsku násilím vyháňajú ľudí z kostolov a zatvárajú ich

593
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Veriaci v severnej Afrike štrajkujú ´posediačky´ a zhromažďujú sa na modlitbách na protest proti vládnej kampani, počas ktorej sa už zavrela tretina protestantských kostolov. 

Pred dvoma týždňami zavrela alžírska vláda tri kostoly, vrátane dvoch najväčších v severnej Afrike. Predstavitelia štátnej moci z nich vyhnali kresťanov a zatkli tých, čo aj naďalej protestovali proti tejto ráznej akcii. Členov najväčšej protestantskej kongregácie v Alžírsku - 700 členná cirkev evanjelia v Tizi-Ouzou - varovali, že ich kostol vláda úradne zapečatí. Keď sa deň predtým stretli a modlili sa, národná garda ich rozohnala. Veriacich, ktorí z kostola nechceli odísť, odvliekli von násilím. Pastorov Salaha Chalaha, hlavu protestantskej cirkvi v Alžírsku, a Tareka Berkiho, ktorí sa pokúsili zasiahnuť, zbili. Prináša o tom reportáž aj Morning Star News (MSN).

V ten istý deň zatvorili aj druhú najväčšiu kongregáciu, 500 člennú cirkev Prameňa života v Makoude a vzápätí 100 člennú cirkev Svetla v Tizi-Ouzou. Od januára 2018 bolo už zavretých 15 protestantských kostolov - z celkového počtu 46 v krajine, ktorá je domovom iba 125.000 kresťanov, čo je menej ako 1% populácie. Kresťanské kongregácie bojujú za to, aby ich na základe zákona z roku 2006 zaregistrovali aj úrady, zaoberajúce sa nemoslimským vierovyznaním. Doteraz s nimi nenadviazali kontakt. Kongregácie pri zatváraní zapečatia voskom a vyvesia oznámenie, že budova viac nemôže slúžiť na náboženské stretnutia.

"Polícia nás vyvedie z nášho kostola, ktorý existuje a ktorý používame už od roku 1996", povedal Chalah pre MSN. "23 rokov sme všetkým na očiach, neskrývame sa, prečo teda s tým čakali až dodnes. Nech každý vie, že nás bijú a zneužívajú len z jediného dôvodu - pre našu kresťanskú vieru. A hoci nám to spôsobuje bolesť, sme na to hrdí."

Členov kongregácie Prameň života v Makoude vyviedli z kostola keď spievali piesne chvál a pastora Nourredina Benzida odviedli preč. Benzid, ktorý slúži ako tajomník Protestantských cirkví v Alžírsku, pre MSN uviedol: "Nikdy som si nemyslel, že jedného dňa vtrhne bezpečnostná služba so zbraňami na bohoslužbu, pred očami detí, žien, starých i mladých. Je nepredstaviteľné a neakceptovateľné, aby v 21. storočí sa čosi také dialo na mieste bohoslužby a pred očami pokojamilovného ľudu."

Middle East Concern (MEC) informovalo, že najnovšie zatvárania kostolov boli nariadené 9. októbra, po protestoch veriacich pred budovou vlády v ich severnej provincii Bijaya. Na miesto sa vrátili o dva dni neskôr, aby protestovali proti ďalšiemu zatváraniu, čo sa im dočasne podarilo. Open Doors uverejňuje túto Chalahovu prosbu:

"Prosím, aby sa cirkev na celom svete modlila, aby bol Pán v týchto ťažkých dňoch s nami. Modlite sa modlitbu v Skutkoch 4. Dúfam, že kresťania vo svete požiadajú svoje vlády, aby požiadali Alžírsku vládu o zastavenie toho, čo robia. Verím, že budú protestovať pred alžírskou ambasádou a žiadať, aby alžírska vláda rešpektovala základné práva alžírskych kresťanov."

Chalahova organizácia, Alžírska protestantská cirkev, prevažne pozostávajúca z bývalých moslimov a známa pod francúzskym akronymom EPA, bola oficiálne zaregistrovaná v roku 2011. Modlia sa za demokraciu a väčšiu slobodu v Alžírsku, najmä pri zmene režimu začiatkom tohto roka. Zástancovia prenasledovaných kresťanov sa s nimi spájajú v modlitbách a povzbudzujú k vytrvalosti. 

"Ľudia, ktorí sú prenasledovaní alebo prenasledovaním prešli, nehovoria ´modlite sa aby sme tomu unikli´, ale ´modlite sa, aby sme mali silu´"hovorí Denise Godwinová z International Media Ministries. “Modlime sa teda spolu s alžírskou cirkvou, aby bola silná, ale prosme aj za našu vlastnú kultúru, aby sme nezabudli na problémy v histórii kresťanov, ktoré sa dotýkali aj nás a ktoré treba mať stále na pamäti."