19199.jpg

Uhrík Racketeovej: Nepoučujte nás o nejakom historickom koloniálnom dlhu Európy

171
Kultúra života

Minulý týždeň štvrtok vystúpila v europarlametne Carola Racketeová, ktorá preváža do Európy nelegálny migrantov. Neskôr na jej vystúpenie reagoval aj slovenský europoslanec Milan Uhrík, ktorý uviedol, že súhlasí s názorom talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho, ktorý tvrdí, že Racketeová je pirátka, ktorá by mala “sedieť vo väzení”.

Racketeová vystúpila v EP pri príležitosti šiesteho výročia tragédie, keď pri pobreží ostrova Lampedusa prišlo o život 366 utečencov. Poslanci si túto tragédiu pripomenuli minútou ticha.

Racketová zdôraznila, že odvtedy sa toho veľa nezmenilo a namiesto toho, aby EÚ zabránila podobným tragédiám, svoju zodpovednosť delegovala na Líbyu. Nemecká kapitánka vyzvala v súvislosti s migráciou na radikálnu zmenu systému. Potrebné je podľa nej zriadiť humanitárne koridory a bezpečné a legálne trasy do Európy.

Mladá Nemka počas svojho prejavu obhajovala aj svoje rozhodnutie vplávať do talianskych vôd. Zdôraznila, že nešlo o žiadnu provokáciu a “mala to spraviť omnoho skôr”, ako dodala (viac v článku).

Historický koloniálny dlh

Po vypočutí prejavu vystúpil v EP aj slovenský europoslanec Milan Uhrík, ktorý na začiatku podotkol, že medzi ňou a prevádzačmi nie je prakticky žiadny rozdiel. Pretože rovnako ako ona, aj prevádzači dovážajú do Európy ľudí ilegálne. “Dokonca dovážate vrahov a kriminálnikov, a to napriek vôli jednotlivých členských štátov.”

Europoslanec potom predsa len poukázal na jedne rozdiel medzi Racketovou a prevádzačmi, a to vo financovaní. Pretože kým sú prevádzači platení migrantmi, ona je platená mimovládnymi organizáciami.

“Nepoučujte nás, prosím vás, o nejakom historickom koloniálnom dlhu Európy voči Afrike, pretože moje Slovensko, moja stredná Európa s tým nemá vôbec nič spoločné,” zdôraznil.

Uhrík ďalej Racketovej navrhol aby, ak chce naozaj niekomu pomôcť, šla pomáhať do Afriky. “Prečo nejdete pomáhať ľuďom do Afriky? Prosím vás, nechajte Európu na pokoji bez vašich ilegálnych imigrantov. My tu chceme vládu práva, právny štát.”

Uhrík na záver dodal, že sa stotožňuje so slovami Salviniho, ktorý o nej povedal, že je pirátka a že patrí do väzenia.

Zákony proti pašerákom migrantov na ňu neplatia: Taliansky súd zrušil domáce väzenie pre nemeckú kapitánku

Nemeckú námornú kapitánku Carolu Racketeovú, ktorú zatkli po tom, ako napriek varovaniam pristála s loďou s migrantmi pri brehoch Talianska, prepustili následne v júli na slobodu z domáceho väzenia. Rozhodla o tom sudkyňa Alessandra Vella na súde v sicílskom Agrigente.

Podľa nej si 31-ročná Racketeová “plnila svoju povinnosť zachraňovať životy”, informovala televízia RAI. Prokurátori žiadali súd, aby nemecká kapitánka zostala ešte v domácej väzbe.

Agrigentský prokurátor Luigi Patronaggio na súde argumentoval tým, že Racketeová úmyselne narazila s loďou do policajného člna, ktorý jej bránil v ceste, a tiež, že mala počkať na povolenie, keďže podľa vyšetrovateľov migranti na palube neboli v zúfalom stave núdze, ako tvrdila kapitánka.

Sudkyňa však rozhodla, že talianske zákony, ktoré sú zamerané proti pašerákom migrantov v prípade Racketeovej neplatia, pretože jej akcia bola “záchranná”, píše tlačová agentúra ANSA.

Mimovládna organizácia Sea-Watch rozhodnutie súdu prijala s potešením. Taliansky minister vnútra Matteo Salvini, ktorý je známy svojím protiimigrantským postojom, zas na rozhodnutie súdu reagoval s hnevom. V živom vysielaní na sociálnej sieti Facebook sa vyjadril, že to ide “proti Taliansku a právu”, pričom tiež povedal, že Taliani sú dobrí ľudia, ale nie sú blázni.

“Ignorovať zákon a vraziť do motorového člna pohraničnej polície nie sú dostatočné motívy na väzenie,” napísal zas sarkasticky na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.