edytam2.jpg

Žena vyhrala štvrť milióna dolárov, pretože nešla na potrat so svojim dieťaťom s Downom

263
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Matka, ktorá povedala, že by potratila svoje dieťa, keby vedela, že má Downov syndróm, získala od NHS (Národná zdravotná služba, pozn. prekladateľa) finančnú kompenzáciu, ktorá by sa mohla vyšplhať na 200 000 libier. 

33-ročná Edyta Mordel podnikla právne kroky proti NHS kvôli "neoprávnenému pôrodu" po tom, ako zdravotnícky personál údajne nevykonal skúšky na Downov syndróm a tak ju pripravil o možnosť ísť na potrat. 

V lekárskych záznamoch Edyty Morel stojí, že bola "veľmi rozrušená a nahnevaná", keď jej synovi Alexandrovi bola urobená diagnóza po jeho narodení v roku 2015. Systém ultrazvukových hlásení v nemocnici však zaznamenal, že "Downov skríning bol zamietnutý", čo značí, že Edyte Morel bol ponúknutý skríningový proces a odmietla ho. 

Justice Jay, ktorý predsedal prípadu "neoprávneného pôrodu", teraz rozhodol, že matka má nárok na vyplatenie náhrady škody z fondu NHS. Podľa jej právnikov by mala dostať sumu vyššiu než 200 000 libier. 

Vyhladzovanie detí s Downovým syndrómom 

Advokát Edyty Morel, Coldagh Bradley QC, povedal, že prenatálny test by odhalil vysokú šancu na diagnostikovanie Downovho syndrómu.

Bradley uviedol: "Slečne Mordel by bol ponúknutý potrat a jej partner, Aleksanderov otec Lukasz Cieciura, súhlasil s tým, že by tehotenstvo ukončili."

Prenatálny kombinovaný test sa vykonáva pomocou ultrazvuku, krvných testov a veku matky. To určuje pravdepodobnosť, či nenarodené dieťa bude mať chromozomálnu abnormalitu, ako je napr. Downov syndróm.

Prenatálne testovanie sa bežne používa na vyhladzovanie detí s Downovým syndrómom a inými chromozomálnymi odchýlkami. Na Islande je potratených takmer 100% detí s Downovým syndrómom. Každoročne sa na Islande narodia iba 2 bábätká s Downovým syndrómom.

V súčasnosti je vo Veľkej Británii toto číslo na hranici 90 percent. Potratový zákon z roku 1967 tiež povoľuje potrat až do narodenia, ak je podozrenie, že nenarodené dieťa vykazuje anomáliu plodu, ako je napr. Downov syndróm. 

Výkonný riaditeľ Spoločnosti na ochranu nenarodených detí, John Smeaton, tvrdí: "Nárast prenatálnych skríningových testov v celej Európe viedol k snahe o dokonalosť, keď sa rutinnými obeťami stávajú bábätká so zdravotným postihnutím prostredníctvom štátom financovaných programov eugeniky. Nedá sa pochopiť, že táto nemysliteľná, smrteľná diskriminácia prevláda do takej miery v zdravotnej politike nášho národa." 

Čo sú to súdne procesy o neoprávnenom pôrode? 

Súdne procesy o neoprávnenom pôrode sú znepokojujúcim fenoménom, ktorý posilňuje názor, že pôrod dieťaťa s postihnutím je ujmou, za ktorú možno človeka kompenzovať. Podporujú tiež vnímanie postihnutých ako ľudí, ktorých existencii by sa malo zabraňovať. 

Údaje z roku 2017 ukazujú, že Rozporový orgán NHS vyplatil 70 miliónov libier rodičom v prípadoch "neoprávneného pôrodu" za obdobie piatich rokov. Táto obrovská finančná zodpovednosť vyvíja tlak na lekárov, aby podporovali skríning a neponúkali ho len ako neutrálnu možnosť. Rodičia, ktorí dostanú diagnózu Downovho syndrómu alebo iných chorôb, sa dostávajú pod tlak lekárov, aby si vybrali potrat. Herečka a obhajkyňa Downovho syndrómu Sally Phillips na lekárskej konferencii nedávno uviedla, že súčasná situácia, pri ktorej sú postoje zdravotníckeho personálu k procesu "skríningu" vnútorne a podvedome predpojaté k ukončeniu tehotenstva, podporuje určitú formu eugeniky.